Borba ekskluzivno otkriva: Šahovski savez Crne Gore umiješan u pranje miliona u Sloveniji!

1

Kancelarija Interpola u Lionu otvorila je istragu zbog milionskih pronevjera u kojima se pominje i Šahovski savez Crne Gore, zbog pranja novca, ekskluzivno saznaje Borba. Pranje novca se vršilo preko ofšor kompanije “European Chess Union LLC” Delavare, koja je osnovana u Delaware u SAD-u, a račun su imali otvoren u Sloveniji u “ABANKA”. Kao jedan od ključnih ljudi u tim malverzacijama, prema našim saznanjima je Vladimir Šakotić, nekadašnji predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore. Istražitelji sumnjaju da je tim malverzacijama, koje su odrađene i preko još nekih saveza, oprano blizu 3 miliona evra.
Sve ove malverzacije desile su se u periodu od 2011. do 2015. godine, uz falsifikovanje bankovnih dokumenata, faktura, pisama i ugovora.
Zvaničan dokument o istrazi u kojoj se pominje Šahovski savez Crne Gore
Evropska šahovska unija se prije nekoliko dana i zvanično oglasila ovim povodom i upoznala javnost o finansijskim malverzacijama koje su rađene.
-Od 2011. do 2015. godine raznim falsifikatima zloupotrijebljen je novac od bugarske države, Šahovske federacije Crne Gore i drugih javnih i privrednih subjekata, a nije isključeno da je za određene sponzore izvršena i usluga pranja novca. Zvanično je potvrđeno da je pronevjereno više od milion evra, ali odrfeđene informacije, koje su u fazi provjera, ukazju da ta cifra dostiž
e i tri miliona evra. Evropska šahovska unija je odgovorna da informiše svoje članove kao i medjunarodne medije i javnost o tekućim istragama koje se vode protiv privatne kompanije “European Chess Union LLC”, koja je registrovana u Delawaru, u SAD-u, u maju 4, 2011. Registrovani agent u datoteci za ovu kompaniju je Harvard Business Services, Inc. i nalazi se na 16192 Coastal Highvai Leves, DE 19958. Ta kompanija je nakon registracije otvorila račun, na dan 11. maja 2011. godine u ABANKI dd sa sjedištem u Sloveniji, sa brojem SI56 0510 0801 3271 144, navodi se u saopštenju Evropske šahovske unije.
Kako saznajemo u slovenačkoj policiji, bivši predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Vladimir Šakotić i tadašnji prvi čovjek Evropske šahovske unije, bukvalno je štancovao prenaduvane i izmišljene fakture za Šahovsku federaciju Bugarske, a sve je išlo preko pomenute ofšor kompanije.

Vladimir Šakotić sada živi u Beogradu
– Novac je odlazio na poseban račun napravljen za ovu prevaru. Na memorandumima sa zvaničnim zaglavljem unije, fakture izdate Bugarskoj šahovskoj federaciji imale su bankovni račun u Sloveniji. Međutim, taj račun pripadao je lažnoj Evropskoj šahovskoj uniji, odnosno fantomskoj firmi registrovanoj u poreskom raju Delaveru (SAD), s kojom je Šakotić direktno povezan, potvrđeno je Borbi.
Izveštaji Agencije za finansijske istrage Bugarske detaljno su opisali sve ove fakture-transakcije u ukupnom iznosu od 1.070.140 evra.
Evropska šahovska unija (ECU) je podnijela krivičnu prijavu u Sloveniji 9. januara 2018. godine, uključujući sve bugarske izvještaje o istraživanju, brojne falsifikovane fakture, CAS nagrade kao i navodni sertifikat banke. Slovenački tužilac je obavijestio ECU dopisom od 26.02.2018. godine koji je prihvatio slučaj i zatražio od policije da pokrenu istragu. Slovenačka policija je preko Interpola obavijestila je zvanično ECU 3. jula 2018. godine da je sertifikat banke u aneksu 2 koji je podnijet bugarskim vlastima i tamošnjem Ministarstvu omladine i sporta falsifikovan dokument.

1 Comment
  1. Jovo Mićunov komentariše

    Znašli koga u slovenačku miliciju? Šurak mi ležu u škofju lokum

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.