Bokan: Današnja Srbija ima spoljnu politiku koja nije kukavička i izdajnička; Izgradili smo kulturu sjećanja!

2

Predsjednik Instituta za nacionalnu strategiju, publicista, književnik i režiser Dragoslav Bokan kazao je da je srpski narod gurnut u ambis decembarskog dana 1918. godine iako je neposredno prije toga reagovao na mogućnost srpskog ujedinjenja.

„Razna autonomna vijeća i pokrajina bivše Austrougarske su se odreda priključivale Kraljevini Srbiji bez ikakvih uslova oduševljeni mogućnošću da budu dio te slave srpske države sa njenom vojskom kojoj se divio čitav svijet. Umjesto toga mi smo sami sebi pucali u nogu, stomak, srce ili dušu i napravili savez korumpiranih ministara slovenačko hrvatskih iz Austrougarske, vatikanske diplomatije i naših političara od kojih veliki dio nije učestvovao u I svjetskom ratu a njihove porodice su izbjegavale tu vrstu rizika. Znači najgori su došli gore, u vis, u upravljanje najboljima“, kazao je Bokan.

Da li neko može da zamisli da tokom Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata imate zapuštena seoska imanja, a većina Srba je tada živjela na selu, i kako to izgleda posle 6 godina sa ženama sa malom djecom koje su ostavljene pod Austrougarskom okupacijom i čekali da se njihov hranitelj vrati, kazao je Bokan i dodao da se mnogi hranitelji nisu vratili, mnoga djeca ostala siročad a te udovice ostaše bez oslonca.

„Nije ta država prezirala ratnike, ona ih samo nije uzimala u obzir. Ona nije radila protiv njih, ona nije radila za njih, a time je radila protiv njih. Ne može industrijalac iz Zagreba ili istražni sudija iz Sarajeva koji je učestvovao u brutalnom suđenju i mučenju članova Mlade Bosne da bude u boljoj poziciji od porodica junaka sa Cera, Kolubare i Kajmakčalana. Ta priča, rat je bio rat, to je završeno, idemo sad ispočeta – a šta je sa tih 6 godina prije tog početka? Je li to bio život ili je bila priprema za život u Jugoslaviji? Ta vrsta izdaje Svetosavske ideje spoja Pravoslavne crkve, srpske države i srpskog naroda u jednu cjelinu koja se bori sa svim burama i olujama tokom vjekova – ta izdaja te ideje i pretvaranje priče u neke građane u kojima je naravno Vatikan postao osovina diplomatije, neuporedivo sposobniji“, kazao je on.

Bokan tvrdi da su ruski carski predstavnici upozoravali političare iz Kravljevine Srbije da ne ulaze u savez sa narodima u čije ime nastupa Vatikan i da nije tu riječ o samim Hrvatima i Slovencima već je riječ o Vatikanu koji upravlja Hrvatima i Slovencima u prekrštavanju Srba.

„Oni su bili taj Pravoslavni element koji je smetao njima i u vrijeme Austrougarske. Dok je trajala Austrija nisu mogli puno protiv nas, a u vrijeme Austrougarske je stvar promijenjena i tako su I svjetskog rata ušli u pokolj našeg naroda. Napraviti savez sa dželatima koji nisu kažnjeni… Ti koji nisu kažnjeni za strašne zločine to njega inspiriše i ohrabruje – on nastavlja dalje. Sve to zajedno se skupilo u Gordijev čvor koji nam je ostavljen u nasleđe, koji ne pamtimo po proboju Solunskog fronta, već pamtimo po pravljenju te nesrećne lažne korumpirane države kojoj je novac bio na vrhu. Nije slučajno zašto su penzionisane sve vojvode“, kazao je Bokan.

Publicista kaže da su vojvode bile pod zakletvom kralju, ali je problem što je kralj zaboravio da je on pod zakletvom Srbiji i da je pod zakletvom svojim prethodnicima i samom Bogu i svetom Savi, a prekršio je sve zakletve i zavjete.

„Tako su se ministri šetkali sa cilindrima po Terazijama i gledali prezrivo i bacali novčić nekom nesrećnom bogalju bez noge koji je vjerovao u državu koju je branio i koji je vjerovao da je dio naroda koji pobjeđuje a onda je shvatio da je postao dio naroda koji je poražen iako je pobijedio. Ta strahota koja je tu učinjena, što je kasnije inspirisalo sve buduće ustaške likvidatore srpskog naroda, monstrume…“, kazao je on.

Bokan kaže da moramo evidentirati te probleme i šta uzroci te propasti.

„Ja sada kada gledam na Srbiju, ono što mi prija najviše, je što imamo spoljnu politiku koja nije kukavička, koja nije izdajnička, i što imamo kulturu sjećanja što nas vraća na istinu o nama“, kazao je on.

Ostatak emisije možete pogledati na linku ispod:

2 Comments
  1. Bot komentariše

    A što ovog Pink analitičara stavljate u novine, greota da degradirate portal ovakvim nakazama.

  2. Ivi komentariše

    Kreten, odavno za psihijatriju…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.