Bojović: Nedopustivo je da srpska djeca ne uče srpski jezik u Crnoj Gori

4

piše: Vladislav Bojović, direktor udruženja Saradnja za budućnost – Crna Gora – Srbija – Republika Srpska i funkcioner Demokratskog fronta

Predstavnici režima u Crnoj Gori ponovo manipulišu navodnom ugroženošću države, jer nemaju nikakve ekonomske rezultate kojima mogu da se pohvale, a istovremo prikrivaju kriminal, visoku korupciju i tešku ekonomsku situaciju kod većine građana kao i činjenicu da je Crna Gora od referenfuma sedam puta uvećala svoj javni dug.

Crna Gora je sada zavisnija više nego ikada, i na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, dok je Srbija danas uspjela da izgradi takvu medjunarodnu poziciju da može da vodi autonomnu politiku.

Država Srbija, posebno predsjednik Vučić i vlada Srbije, poslednjih godina u kontinuitetu i u sve većoj mjeri pomažu srpske kulturne i naučne organizacije i institucije u CrnojGori. Da nije bilo recimo ove najnovije i najveće pomoći Srbije u iznosu od preko 1.6 miliona evra za srpska udruženja i institucije u Crnoj Gori one bi zasigurno bile ugašene.

Vjerujem da će rad ovih organizacija i institucija posebno dobiti na značaju u vrijeme popisa koji je od suštinskog značaja za položaj srpskog naroda i očuvanje tradicionalnih vrijednosti na kojima Crna Gora počivala kroz vjekove. Nedopustivo je i ne normalno, recimo, da većinska srpska jezička zajednica u Crnoj Gori nema mogućnost da svoju djecu školuje na svom srpskom jeziku.

Vidimo da je vlast u Crnoj Gori, čak i u ovo vrijeme korone, pojačala represiju, diskriminaciju i progon Srpske pravoslavnecrkve i srpskog naroda. Uhapšen je vladika Joanikije, lideri Demokratskog fronta su, kao politički predstavnici Srba, brutalno progonjeni i sudi im se i presuđuje pod lažnim optužbama.

Uvjereni smo da će se sve to ovoj vlasti obiti o glavu imajući u vidu da su mnogi pravoslavni vjernici u CrnojGori, koji su do sada glasali ovu vlast, riješeni da joj otkažu poslušnost i povjerenje, što je potvrdilo i njihovo učešće na litijama. Narod je svjestan da su stvari otišle predaleko sa napadom na jedinu kanonsku i državotvornu Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i da je ugroženo pravoslavno biće Crne Gore.

Od posebnog je značaja puno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i aktivna uloga patrijarha Irineja. Jer ova borba u CrnojGori nije stvar samo eparhija u Crnoj Gori već je stvar svih eparhija Srpske pravoslavne crkve i čitavog desetomilionskog srpskog naroda. To što planira da formira vlast u Crnoj Gori ne bi bila crkva, već ispostava partije na vlasti ili nešto nalik sekti. Upravo hiljade građana na veličanstvenim litijama pokazuju da je pravoslavni narod u Crnoj Gori svjestan toga da sutra ako se realizuju sulude namjere vlasti, neće imati koda im osvešta kolač na slavi, niti da ih krštava ili vjenčava po pravoslavnim običajima. Poslednja izjava vladike Joanikija o nastavku litija jeste izraz želje i spremnosti vjerujućeg naroda da odbrane svetinje i pravoslavlje u Crnoj Gori. Upravo je vladika Joanikije na Trojčindanskom saboru prošle godine pročitao zakletvu da ćemo životima braniti naše svetinje i on sa svima nama ostaje vjeran toj zakletvi.

U ekonomskoj sferi pogotovo, Crna Gora iz ideoloških razloga ne koristi potencijal saradnje sa Srbijom i Republikom Srpskom. Zbog toga, veliku štetu trpe građani i ekonomija Crne Gore. Ne može Crnoj Gori, u ekonomskom smislu, da Srbiju zamijeni ni Albanija ni Hrvatska. Infrastruktura Crne Gore, privredna i saobraćajna, građena je na konceptu saradnje sa Srbijom. Zbog toga ekonomski opstanak CrneGore, koja se danas praktično suočava sa bankrotom javnih finansija i ogromnim javnim dugom, zavisi od njenog otvaranja prema Srbiji. Dok su u Srbiju došle kompanije kao što su Simens i Boš, u Crnu Goru dolazi spekulativni i kriminalni kapital kome režim prodaje bogatstva Crne Gore.Dok se Srbija otvorila i povezala čak sa ekonomijom udaljene Njemačke i kojoj je sada važan ponovni ekonomski zamah jedne Njemačke, Crna Gora je, ne otvarajuci se prema sebi najbližoj Srbiji, dozvolila da je Srbija pretekne po svim ekonomskim parametrima.

Stoga, Crna Gora treba da iskoristi pozitivne trendove Srbije ida se u mnogo čemu ugleda na Srbiju i da radi na većoj ukupnoj saradnji, umjesto što ova vlast u Crnoj Goru održava neprijateljski stav prema Srbiji, dok ispaštaju ekonomija i osiromašeni gradjani Crne Gore. Recimo, Crnoj Gori je neophodno saobraćajno povezivanje posebno sjevernog regiona kako bi se pokrenula uništena privreda i iskoristili prirodni resursi, ali je to jedino moguće ako se Crna Gora snažno osloni na Srbiju i u pogledu rekonstrukcije pruge i u pogledu povezivanja autoputeva.

4 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Nedopustivo je tvoje nesuvisli lupetanje opancarsko

  1. Eric komentariše

   Poet gnjida comentarise

   4
   2
  2. Peraždera komentariše

   Ma opet veze vi u čistite balegu u ugarskim štalama,ustašo.

 2. Ljuta komentariše

  Zato uce šiptarski….ipak ne brini jer niko ne prica crngorski u CG pogotovo ne na ulivi u svakodnevnom goboru pa ni milo ni dusko

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.