Bogavac: Unaprijed režirana predstava vlasnika Uniproma na sjednici Komisije za kontrolu i praćenje postupaka privatizacije

2

Obzirom da je kupio imovinu KAP-a u stečaju još 2014.godine, a iznos sredstava isplaćivao i „peglao“ kad mu je to odgovaralo,  Pejović sad treba da preuzme radnike iz KAP-a u stečaju na Uniprom i zasnuje im radni odnos sa svim pravima u skladu sa Zakonom, poručila je poslanica PzP-a, Jovanka Bogavac.

Umjesto da je Uniprom obavezan 2014. godine  od strane Vlade da pri kupovini imovine preuzme i radnike KAP-a u stečaju, omogućeno mu je da kupoprodajni iznos postepeno izmiruje, naglašava Bogavac, a KAP u stečaju koristi kao biznis inkubator jeftine radne snage, koristeći pogodnosti Biznis zone kao modalitet državne pomoći, kao i mogućnost suspenzije velikog dijela prava radnika angažovanjem u stečaju.

“Tako su neki radnici radili sa ugovorom o radu do prestanka potrebe za njima u stečaju, a neki po ugovorima o pružanju usluga, što znači da otkaz mogu dobiti u svakom trenutku, bez prava na godišnji odmor, bolovanje, beneficirani staž, ljekarske preglede, sindikalno udruživanje, obespravljeno i poniženo, kršenjem osnovnih ljudskih i ustavnih prava. Gdje su sve ovo vrijeme bile inspekcija rada, inspekcija zaštite na radu? – neznam, ali u KAP očigledno nisu smjeli da privire”, navodi u saopštenju.

Sada bi, dodaje poslanica PzP-a,  nakon osam godina trebalo okončati stečajni postupak, što nije moguće bez prekida radnog i ugovornog odnosa svih koji su angažovani u stečaju.

“Ovo što se sada dešava samo je posledica sklapanja Ugovora o kupoprodaji KAP-a bez brige za radnike, bez adekvatnog socijalnog programa. Ovaj postupak bi trebao biti samo formalna promjena poslodavca, a zašto se sada diže ovolika buka oko toga i optužuje nova vladajuća većina i Vlada koja je formirana prije 3 mjeseca i apsolutno nikakvog udjela nije imala u prodaji imovine KAP-a Unipromu? Tajming par dana prije izbora u Nikšiću ne može biti slučajan”, ističe Bogavac.

Napominje, da Pokret za promjene godinama ukazuje na sumnjive i kriminalne radnje koje su se dešavale oko KAP-a, ali su sve prijave završavale u fijokama.

“Predstava koju nam je Pejović, potpomognut pojedinim poslanicima DPS-a priredio na Komisiji za kontrolu i praćenje postupka privatizacije prije neki dan je očigledno unaprijed pripremljena i izrežirana drama. Taj utisak sam stekla jer je nakon nakon napada na njega i njegovu firmu od strane poslanika skupštinske većine i predstavnika radnika KAP-a, izvadio unaprijed pripremljen govor u kome saopštava da je on zbog svega ovoga prinuđen da da otkaz radnicima i ugasi proizvodnju, a zatim bahato i teatralno izašao. Nakon toga se nastavlja sa pričom kako Unipromu nikako ne odgovara stečaj i da se nadaju da će se brzo okončati. Svu krivicu lošeg tretmana radnika svaljuju na Zakon o stečaju koji suspenduje prava zaposlenih. Ali zato ne suspenduje pravo na korišćenje pogodnosti Biznis zone i oslobođanje značajnog dijela poreza i doprinosa na zarade istih tih zaposlenih”, dodaje u saopštenju.

Zatim je najavila podršku PZP radnicima KAP-a.

” Radnici treba da budu složni, svi kao jedan, jer bez njih nema ni proizvodnje ni KAP-a. Ako se drže zajedno niko ih pojedinačno nemože ucjenjivati. Mi ćemo ih u tome podržati, nisu više sami”, zaključuje Bogavac.

2 Comments
 1. Stremljenje komentariše

  Trta trta trta, kakve gluposti izbaljezga, ovo ti je kapitalizam drugarice, kakva prava radnika, ako mu je cef vlasnik može cijelu fabriku da uzdi. Vidi se da niste radili nidje na zapadu, pa da vidiš kako se krese plata 20 posto kad zakasnis 10 minuta.

  3
  4
 2. NIKO99 komentariše

  Ovo je bila DPS diverzija. Kada bi Pejović ostao bez KAP-a bio bi niko i ništa. Neka država po osnovu nevraćenih kradita oduzme fabrike i proizvodne komplekse firmi Uniprom i neka dobro pazi da ti resursi više ne padnu u ruke Montenegrinskim Pljačkaškim Čobanima.

  2
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.