Bocan-Harčenko: Zapadu nije u interesu normalizacija situacije na Kosmetu, ponovo dolivaju ulje na vatru!

0
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko oglasio se povodom situacije u dijalogu Beograda i Prištine i posredničke uloge EU u njemu.
Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:
„Kako javljaju srpski mediji, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj, raspravljajući o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, jasno aludira na to da je sada neophodno usredsrediti se na tzv. francusko-njemački predlog rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Po svoj prilici, javni stav o tome predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za njega nije važan. Drugim riječima: Zapad je smanjio napetost problema registarskih tablica, koji je Priština vještački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru.
Da ne zaboravimo da je saglasnost na posredovanje Evropske unije u dijalogu dala Generalna skupština UN. Da li se Brisel posavetovao sa državama-članicama UN, većina kojih, preko 100 država, ne priznaje kosovsku „nezavisnost“, da bi tako olako, zapovednički uvrstio francusko-njemački plan u agendu dijaloga? Pitanje je, naravno, retoričko…
Uz sve navedeno čini se da su u EU primili kao očekivane alarmantne poruke iz Tirane sa zajedničke sjednice parlamenta Albanije i tzv. „parlamenta“ samoproglašenog Kosova u duhu ideja „Velike Albanije“. Poruke koje veličaju OVK i njene vođe koje se optužuju za zločine protiv čovječnosti. Sve u svemu, izgleda da posrednička delatnost EU nema ništa zajedničko sa ulogom neutralnog posrednika“, saopštio je Bocan-Harčenko.
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.