Blumberg: Na novom sankcionom spisku protiv „Severnog toka 2“ neće biti njemačkih kompanija

0

Izveštaj o novim, dodatnim, sankcijama protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ mogao bi danas da se nađe pred predstavnicima američkog Kongresa, a agencija „Blumberg“ navodi da na tom spisku neće biti nemačkih kompanija.

Prema izvorima američke agencije, u dokumentu će biti navedena nova ograničenja koja će se ticati manjeg broja ruskih kompanija, dok njemačke kompanije njima neće biti obuhvaćene.

Na taj način, navodi agencija, administracija Džozefa Bajdena nastoji da zaustavi izgradnju gasovoda a da pri tome ne ulozi u konfrontacije sa najbližim evropskim saveznikom.

Američki kongresmeni su pre dva dana uputili pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tražeći da ih uzvesti o dodatnim sankcijama prema ruskom gasovodu, a uz pismo su dostavili spisak brodova koji su, „kako se pretpostvlja“, učestvovali u njegovoj izgradnji od trenutka stupanja na snagu novog američkog odbrambenog budžeta.

Taj budžet sadrži planove za modernizaciju oružanih snaga, razvoj novih tehnologija, kao i za dalje širenje geopolitičkog uticaja SAD, to jest, sankcije protivnicima, uključujući ruske gasovode, kao što su „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog PVO sistema S-400.

Vašington namerava da 2021. godine potroši rekordnih 740 milijardi dolara na vojne potrebe.

Podsjetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cijevi.

Protiv gasovoda su i Ukrajina, baltičke zemlje i Poljska.

Radovi su nastavljeni posle godinu dana kada je brod „Fortuna“, protiv kojeg su SAD takođe uvele sankcije, položile 2,6 kilometara cevi u teritorijalnim vodama Nemačke.

Ostalo je da se izgradi još 148 kilometara gasovoda od ukupno 2.460 kilometara – od otga 120 kilometara u Danskoj i 28 u Nemačkoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.