Blokadom Podgorice zbog auto-litija vlast suspendovala Ustav na tri sata i – zabila sebi autogol

3

Blokadom saobraćajnih prilaza Podgorici zbog najavljenih auto-litija vlast je suspendovala Ustav, koji garantuje slobodu kretanja, ali i zabila sebi autogol jer je time podstakla ljude da samo u još većem broju izađu na litije.

Analitičar Boško Vukićević smatra zato da bi taj događaj mogao biti prelomni trenutak pred parlamentarne izbore 30. avgusta.

Crnogorska policija u nedjelju je na tri sata blokirala ulaze iz svih pravaca u glavni grad zbog najavljene auto-litije, usled čega je potpuno poremećena saobraćajna komunikacija u centralnom regionu Crne Gore.

Kada se nakon više od tri sata policija konačno uklonila, građani su umjesto zabranjene auto-litije održali pravu pješačku litiju od mjesta Bioče na sjevernom ulazu u Podgoricu sve do Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, koju je predvodio nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“, profesor Zdravko Krivokapić.

Građani su uz pjesmu i sirene automobila prepješačili više od deset kilometara uzvikujući parole – „Nema Mila, nema Tita, sad se ovđe Đedo pita!“ i „Ustala je Crna Gora svetinja se branit’ mora“.Ono što je pak svima ostavilo gorak ukus jeste činjenica da je policija po nečijem naređenju bez ikakvog obrazloženja hiljadama crnogorskih građana zabranila zajemčenu slobodu kretanja i potpuno paralisala središnji region zemlje.

Policija blokirala saobraćaj, a onda za to sankcionisala 67 osoba

Obrazložene je ipak stiglo, ali nešto kasnije i ono glasi da je glavni grad paralisan u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Sa druge strane, mnogi smatraju da bi se jučerašnji dan u Crnoj Gori možda mogao smatrati sasvim običnim da policija nije doslovce suspendovala Ustav na nekoliko sati –kršeći član 39, kojim se jemči pravo na slobodu kretanja, nastanjivanja i napuštanja Crne Gore…

Priča je dobila nastavak u ponedeljak kada je Uprava policije saopštila da je zbog blokiranja saobraćaja (koji je sama izazvala) prekršajno sankcionisala 67 osoba, uz krivične prijave protiv 11 osoba, među kojima su i profesor Zdravko Krivokapić i pet sveštenika SPC. Uz to, danas su uhapšena i dva kandidata opozicije za poslanike u crnogorskom parlamentu.

Vlast se ne može održavati nasiljem

Analitičar Boško Vukićević smatra da bi jučerašnja dešavanja naroda i policijske blokade širom Crne Gore mogla predstavljati neku vrstu prekretnice u predizbornom procesu, tj. onu vrstu događaja koji bi mogao biti presudan za rezultat predstojećih izbora.

„Naime, u očiglednom stanju očaja, tj. nemogućnosti da pronađe adekvatan odgovor na svakodnevno osipanje članstva, vladajuća partija (DPS) je ponovno posegla za represivnim metodama ali i neustavnim djelovanjem. Svjesna činjenice da trenutno predstavlja očiglednu političku manjinu, vlast je u strahu od masovnosti naroda na ulicama neposredno prije izbora, vjerovatno pokušala da tom istom narodu “utjeruje strah”, ocjenjuje Vukićević za Sputnjik.

On dodaje da je uz direktno kršenje Ustava i slobode kretanja, vlast evidentno imala namjeru da blokiranjem Podgorice izvrši i neku vrstu generalne probe za dešavanja nakon izbora.

„Takav eksperiment se neslavno završio, tj. režim je postigao očigledan kontraefekat. Policijska blokada, zamaskirana navodnom brigom za zdravlje građana, izazvala je oslobađanje opozicione energije ulicama grada, uz nepodijeljene osjećaje optimizma i oduševljenosti među ljudima u kolonama. Tako je neustavnim djelovanjem vlast sebi zabila autogol i prouzrokovala masovnu litiju i auto-litiju. Jučerašnja dešavanja su i ozbiljan signal za Đukanovića da jednostavno više ne može vladati ako je prinuđen da vlast svakodnevno održava nasiljem“, decidan je Vukićević.

Poruka mitropolita Amfilohija ključna

Ovaj analitičar ukazuje da je još jedan važan događaj koji bi mogao biti jedan od ključnih momenata jučerašnje obraćanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, tj. njegov jasan poziv narodu da izađe masovno na izbore, uz podsjećanje da će on sam glasati prvi put u životu.

„Te krucijalne riječi mitropolita mogle bi predstavljati presudni apel ka vjernom narodu, ali i apstinentima, koji će riješiti ishod narednih izbora, bez obzira na sve uobičajene krađe i neregularnosti za kojima će posegnuti trodecenijski režim”, uvjeren je Vukićević.

(Sputnjik)

3 Comments
  1. vaso komentariše

    Narode Crne Gore dosao je cas da lopove smijenimo i po zasluzi posaljemo na smetliste istorije.Naravno kriminalce na celu sa don milom da procesuiramo postenoa ne kao sto su oni radili lazima.Danas nije bitno koje smo nacionslnosi i ne treba da se dijelimo .Treba samo izci i glasati protiv ovog milovog terora i za buducnost nase djece da komsija bude prijatelj komsiji da brat bratu bude pravi brat da nase gostoprimstvo humanost i cast ponovo vratimo nasoj domovini.Do pobjede bog je sa nama ili alah.Svice svice rujna zora.

  2. Traktorist komentariše

    Dobro se sjećam kad smo primili dođoše, mi ih zalili a oni đedovinu i svetinje prodali gospodi albancima, učili smo ih upotrebu wc, jedan pio vodu iz školjke, mikrovalnu su smatrali da je tv, zderali su grah i pustali vjetrove kao da omanje june riče, kultivisali ih a oni bi sad NEZAVISNU DRZAVU CG u srbiju, e nece moci dođoši

  3. Traktorist komentariše

    30.8.zabijamo kevi ltibioterorista

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.