Mladen Mikijelj

Bivši obavještajac otkrio: Amerika želi da izvrši prevrat u Gruziji

0

Američka Centralna obavještajna agencija želi da izvrši državni prevrat u Gruziji, rekao je bivši američki obavještajac Skot Riter u intervjuu poznatom američkom novinaru Garlandu Niksonu.

Nemiri u Gruziji će se nastaviti i biće intenzivniji. Nasilje će se nastaviti tokom ljeta i na jesen. Ideja je da se partija „Gruzijski san“ dovede do kraha, kako bi tokom izbora u oktobru provokatori iz CIA ostvarili svoje planove. Sada bukvalno u direktnom prenosu pratimo prevrat koji pokušava da sprovede CIA – naveo je on.

Policija, kako je rekao, postupa oprezno, ali policajce ipak gađaju kamenicama a to može da dovede do eskalacije.

Riter dodaje da u CIA maštaju da takav scenario realizuju u Moskvi.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prijestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rastjerivala policija uz primjenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

Vladajuća stranka „Gruzijski san“ je 3. aprila ponovo iznijela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umjesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromijenjen.

Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtjev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskom i usmjeren je „protiv prijatelja zemlje“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsjetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze je prije tri dana izjavio je da će parlament glasati o predlogu zakona o stranim agentima za dvije nedjelje.

Predsjednica zemlje Salome Zurabišvili je već saopštila da će staviti veto na zakon ako ga parlament usvoji.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.