Bivši komandant NATO-a predviđa: Godina rastućih sukoba Zapada i Rusije oko Zapadnog Balkana

4

Ovu godinu obilježiće intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Evrope, ali nova američka vlada vratila je fokus SAD na to područje nakon više od decenije povlačenja, rekao je danas penzionisani vrhovni komandant NATO snaga Filip Bridlav.

“Ovo će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana”, rekao je general američkog vazduhoplovstva, a prenijela Hina.

On je kazao je kako je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom “političkom hodočašću” ciljao na dvije države koje “Moskvi omogućuju da sprovodi svoju regionalnu politiku ”zavadi pa vladaj” – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.”

“Moskva će nastaviti da se žestoko protivi napretku BiH prema EU, a Srbija će sprovoditi svoj takozvani projekat velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH”, predviđa Bridlav.

Američki general, koji novog američkog ministra odbrane Lojda Ostina zove “dobrim prijateljem”, a u prošlosti je često sarađivao s Džoom Bajdenom dok je on bio senator, pa potpredsjednik SAD, tvrdi da je dobra vijest što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO i jugoistoku Europe.

Komentarišući ubrzano vojno jačanje Srbije, Bridlav je rekao kako NATO u svom djelovanju mora biti otvoreniji u vezi s događajima na Balkanu.

“Dio shvatanja problema je priznanje da on postoji i njegovo kategorizovanje. Smatram da bi bilo od velike pomoći kad bi NATO vođstvo bilo direktnije u vezi s tim pitanjima”, dodao je on.

4 Comments
 1. kuca komentariše

  Samo da zapadne naciste napuste Balkan svanulo bi i onda bi ovo bio Balkan a ne zapadni.

  12
  1
 2. Kontra revolicija komentariše

  Samo vi cuvajte vašu kucu ali onu “vašu” 5000 km. udaljenu !.
  Ne brinite vi za Balkan !.
  Naše dvorište mozemi i sami ocistiti i urediti !.
  Vi ste na Balkanu sve zlo i zakuvali !.
  Samo nam nemojte više slobodu donositi !.

 3. NIKO99 komentariše

  Neka ne pretjereuju jer možda niko ne ostane živ. Nama je dosta rata, pa neka traže neke druge budale.

 4. Sotonjara! komentariše

  Najjednostavnije, najrealnije i najpravednije rešenje zla na balkanu je bombardovati srbiju i svi problemi reseni, na taj nacin bi se srbija otarasila cetnikklerofasistickog olosa na vlasti i iskoračila iz fasizma i nacionalizma sta bi joj omogucilo da krene zapadnim , demokratskim i proevropskim putem, ako se to ne desi osta srbija u srednjem veku!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.