Bivši američki ambasador objavio rat „Telegramu“

0

Šef američke neprofitne organizacije „Koalicija za sigurniji internet“ (Coalition for a Safer Web), bivši američki ambasador u Maroku Mark Ginsberg podnio je tužbu protiv korporacije „Alfabet“ (u čijem je vlasništvu „Gugl“), zahtijevajući da se ukloni mesindžer „Telegram“ iz Gugl plej prodavnice, piše agencija Blumberg.

 

Bivši američki ambasador u tužbi tvrdi da se „Telegram“ koristio za širenje prijetnji i koordinaciju rasističkih nasilnih akcija, posebno uoči inauguracije novog američkog predsjednika Džozefa Bajdena i nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

„Kompanija ‘Gugl’ nije preduzela nikakve akcije protiv ‘Telegrama’, slične akcijama protiv servisa ‘Parler’, kako bi primorao ‘Telegram’ da poboljša svoju politiku moderiranja sadržaja“, navodi se u tužbi Ginsberga, prenosi Blumberg.

„Koalicija za sigurniji internet“ podnijela je sličnu tužbu i protiv kompanija „Epl“, zahtijevajući da uklone „Telegram“ iz „Ep stora“ koji koriste vlasnici „Epl“ uređaja.

Prethodno je osnivač mesindžera „Telegram“ Pavel Durov izjavio da su moderatori blokirali stotine javnih poziva na nasilje tokom nereda u SAD početkom januara.

Podsjetimo, servis „Parler“ je uklonjen iz „Gugl plej prodavnice“ i „Ep stora“ zbog njegove navodne uloge u koordinaciji i podstrekavanju nereda u SAD 6. januara.

Ranije je saopšteno da je više od pola miliona Amerikanaca preuzelo aplikaciju Telegram za samo četiri dana, posle gašenja naloga Donalda Trampa na Tviteru i uklanjanja aplikacije Parler. Telegram je tako postao druga najtraženija aplikacija u Americi jer Amerikanci traže alternativu velikim korporativnim društvenim mrežama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.