Bartomeu: Neću dozvoliti da ABA liga izgubi predstavnika u Evroligi

0

Predsjednik Evrolige Đordi Bartomeu naglasio je da će ABA liga uvijek imati predstavnika u najkvalitetnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Naglasio je i da Evroliga neće biti proširena.

“Proširenje nije planirano, ni razmatrano. Kada se sezona prekine, ne možeš nikoga da proglasiš šampionom, niti iko ispada. Niko nije dobio nagradu, niko nije kažnjen. Jednostavno je sezona prekinuta zbog okolnosti sa pandemijom. U sportskom smislu bi bila loša odluka da dođe do proširenja jer bismo dodatno zakomplikovali kalendar za sljedeću sezonu. U svakom pogledu bi bilo pogrešno proširivati takmičenje u ovakvoj situaciji”, rekao je Bartomeu za Maksbet.

Partizan je imao sjajnu sezonu u Evrokupu i ABA ligi, a Bartomeuu to nije promaklo.

“Nisu klubovi krivi za okolnosti koje su se dogodile i samim tim im ne možemo uskraćivati prava. Ko bi mogao da garantuje da bi Partizan ili Virtus izborili plasman u Evroligu? Nema kriterijuma po kojim bismo izabrali Partizan da igra Evroligu naredne sezone jer nije bilo mogućnosti da biramo nekoga ko ne bi bio šampion na terenu. Ne postoji tim u Evrokupu koji ima većih prioritet u krugu od osam timova. Svi oni su imali podjednake šanse da se bore za titulu. Kada se sezona završila, oduzeta im je ta prilika da se bore”.

“Vjerujem da je veoma jasno da je Partizan u posljednje dvije godine radio ozbiljan posao. Novi predsjednik Partizana mi je objasnio da se njegov plan ispunjava i razumijem frustraciju koju mogu da imaju, kako klub, tako i navijači jer je sezona bila odlična, ali zbog već pomenutih okolnosti ne mogu da ostvare zacrtane ciljeve. Ipak, mislim da taj isti osjećaj imaju i navijači Anadolu Efesa. Ako se Partizan ne odvoji od zacrtanog puta Evrolige, siguran sam da će doći do nagrade. Što se tiče ABA lige, ona će uvijek imati svog predstavnika u Evroligi”.

“Oduvijek smo bili jasni. Ne možemo biti bez predstavnika regiona koji je proizveo toliko talenata. To je za naš fundamentalni region. Svaki region ima svoje karakteristike, a ovaj region posjeduje veliku strast prema košarci i zato ćemo uvijek imati jednog predstavnika ovog regiona. Uslovi učešća u Evroligi su sve strožiji, jer želimo takmičenje na najvišem nivou. To je prirodni proces.

Neki klubovi u Grčkoj, Španiji i Italiji vide da ne mogu da ispune naše uslove. Moramo da budemo selektivni. Kvalitet nije igrati dobru košarku samo jedne sezone. Kvalitet je dobro organizovani klub koji ima kontinuitet. Koji ima strategiju na duže staze. Pričaću na primjeru Španije. Tu postoje klubovi koji znaju da Evroliga nije za njih jer nisu u stanju da dostignu potrebne uslove. Ipak, ono što želim da još jednom naglasim, ABA liga će uvijek imati predstavnika. Nikada neću dozvoliti da ABA liga ostane bez predstavnika”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.