Barselona posle dvije godine donosi titulu: Kup Kralja ide na Nou Kamp

0

Posle dvije godine briše se nakupljena prašina u trofejnoj sali Barselone. Otkako je osvojena šampionska titula u proljeće 2019. godine, vrata se nisu otvarala.

Novi predsjednik Đoan Laporta može da počne da se hvali kako su njegovim dolaskom počeli i pehari da se vraćaju. A, ako je suditi po tome kako se Lionel Mesi radovao posle svog gola i kako je stegnutim pesnicama odmahivao svečanoj loži, deluje da će Laporta imati još čime da se podiči pred navijačima kada dođe ljeto…

Bilbao su fudbalski bogovi i golman Unai Simon držali u životu sat vremena. Ali, kada je Barselona probila taj bedem, u koji je 60 minuta udarala svim snagama, potekla je rijeka golova. Za devet minuta tri komada, a na kraju 4:0 za Katalonce i pehar Kupa Kralja 31. put odlazi na Nou Kamp.

Tačno je da je ovaj trofej manje vrijedan nego Liga šampiona ili pehar za prvaka Primere, ali za Barsu je uvek vrjiedan, zato ga je i osvajala najviše puta od svih španskih klubova. A i dobra je došao da se skine kletva, da se obriše paučina u trofejnoj sali, da može i Ronald Kuman da se pohvali prvim osvojenim parčetom srebrnine otkako je došao za trenera.

Savršeno je to bilo veče za Barsu: Lionel Mesi je dao dva gola i širokim osmijehom kao da je najavio da će ostati u klubu, jer djeluje da ponovo, posle nekog vremena, uživa u fudbalu koji igra podmlađena Barselona. Srećan je i Frenki de Jong, koji može da ponese epitet igrača utakmice. Za prvi gol je asistirao Grizmanu, drugi je sam postigao glavom, a i kod trećeg je njegov dupli pas izbacio Mesija samog na golmana Bilbaa. Na koncu, široko se osmjehuje i Grizman, najzad ima čemu da se raduje otkako je otišao iz Atletika i došao u Kataloniju. Napokon je postao čovjek koji rješava velike utakmice, jer je njegov pogodak načeo Baskijce.

Bilbao nema ni mrvu za čim da žali. Barselone je promašila tri-četiri kolosalne, nevjerovatne šanse prije prvog gola, De Jong je u uvodu utakmice pogodio stativu, a golman Simon je luda činio pred svojom mrežom. Crveno-bijeli su imali posjed lopte ispod 20 odsto, htjeli su da fudbalom bez fudbala osvoje pehar Kupa. Nije im ovog puta prošlo.

Uraganski nalet je imala Barselona, od 60. do 72. minuta je postigla četiri gola i raznijela defanzivni blok rivala u paramparčad.

Veliku dozu samopouzdanja, jak vjetar u leđa dobila je Barselona. Jedan je trofej u ruci, za drugi će vladati prava drama. Ali, sada se na Nou Kampu lakše diše, može mirnije da se krene u poteru za Atletikom i Realom.

Izvor: Mozzart

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.