Bajden: Smrt Navaljnog bi dodatno pogoršala odnose Moskve sa svijetom

0

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je poslije današnjeg samita NATO da je zajedništvo najveća snaga transatlantskog saveza i da će se upravo tako suočiti sa prijetnjama koje dolaze iz Rusije i Kine. Posebno je istakao slučaj opozicionara Alekseja Navaljnog i poručio da bi njegova smrt značila dodatno pogoršanje odnosa Moskev i ostatka svijeta.

„Prije nego što se osvrnem na današnje sastanke, želim da podijelim nekoliko informacija o našoj borbi sa kovidom. Imali smo ogroman napredak u SAD, naš ekonomski napredak predvodi svijet. Ipak, previše života smo izgubili i to je tragedija“, rekao je Bajden na početku konferencije, na koju su oskupljeni novinari čekali preko dva sata.

„Poručujem svim građanima Amerike – ukoliko niste vakcinisani, učinite to što prije“.

Američki predsjednik je podsjetio da vakcina ima više nego dovoljno i istakao kako je svijet već doživio previše bola zbog korone.

„Imao sam prilike da se sretnem s mnogim liderima u posljednjih par dana, a sa nekima sam se čuo putem telefona.

„Upravo sam završio produktivan razgovor s predsjednikom Turske“, kazao je Bajden, koji vjeruje da će imati uspješnu saradnju sa Redžepom Tajipom Erdoganom i ostvariti svjetski napredak.

Predsjednik Amerike izrazio je zabrinutost jer „Rusija i Kina žele da onemoguće transatlantsku solidarnost, uz pomoć zlonamjernih sajber napada“.

„Ne tražim konflikt sa Rusijom, ali ću reagovati ukoliko Rusija nastavi sa prijetećim aktivnostima“, kazao je Bajden i dodao da će nastaviti da podržava Ukrajinu i njenu suverenost. On je ukazao na posljedice hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog i pozvao na poštovanje osnovnih ljudskih prava.

„Smrt Navaljnog bi bila još jedna indikacija da Rusija ima malo ili nema uopšte namjeru da se pridržava osnovnih ljudskih prava. To bi bila tragedija, samo bi pogoršala odnose Moskve sa ostatkom svijeta i sa mnom“, ocijenio je Bajden.

„NATO stoji zajedno, tako smo se suočili sa svim prijetnjama u budućnosti. Zajedništvo je naša najveća snaga i to su razumjeli svi danas“, poručio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.