Bajden optužio Rusiju: Nanosite štetu našim transatlanstkim odnosima

0

Američki predsjednik Džozef Bajden je nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlanstkim odnosima SAD i njenih saveznika.

„Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i naš savez NATO jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim savezom“, rekao je on.

Bajden je istakao i da ne želi da vrati svijet u situaciju nalik Hladnom ratu. „SAD preferiraju mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez prijetnje silom“, naglasio je.

Takođe je rekao i da se Amerika ponovo vratila na svjetsku scenu i istakao da je saradnja sa evropskim partnerima „kamen temeljac“ spoljne politike Vašingtona.

„Želim svima da se obratim – Amerika se vratila! Transatlantski savez se vratio, nećemo se osvrtati unazad“, rekao je Bajden.

Američki predsjednik je naglasio i da je savez SAD i Evrope ključna stvar u odnosima te dve strane kada je reč o svetskoj politici.

Pored toga, američki lider je potvrdio da je Amerika privržena osiguravanju bezbjednosti svih članica NATO-a kao što to nalaže i njena osnivačka povelja koja podrazumeva da napad na bilo koju članicu predstavlja napad na celokupnu Alijansu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.