Bajden: Najveća prijetnja američkoj demokratiji dolazi iznutra

0

Džo Bajden je rekao da će se ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro suočiti sa posljedicama zbog usmjeravanja akcija za uticaj na američke izbore 2020. u korist Donalda Trampa.

“Platiće cijenu,” rekao je predsjednik SAD u intervjuu za ABC njuz koji je emitovan juče ujutro.

Na pitanje voditelja Džordža Stefanopulosa kakve će biti posljedice, Bajden je rekao: “Vidjećete ubrzo”.

On je komentarisao prekjučerašnje objavljivanje obavještajnog izvještaja sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, koji je potvrdio navode da Putin stoji iza miješanja Rusije u izbore. Cilj kampanje dezinformisanja bio je da se ocrni Bajden i Demokratska stranka, povećaju šanse Donalda Trampa, podrije povjerenje javnosti u izborni proces i pogoršaju sociopolitičke podjele u SAD. U izvještaju direktorice Nacionalne obavještajne službe, Avril Hejns, na 15 strana, navodi se da je Rusija nastojala da u kampanju plasira obmanjujuće informacije o Bajdenu preko zvaničnika i drugih osoba bliskih Trampu. Predsjedavajući odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, demokrata Adam Šif, rekao je da je Rusija, preko posrednika, vodila “uspješnu obavještajnu operaciju koja je prodrla u Trampov uži krug.” Rusija je te navode odbacila kao neosnovane.

“Nije pružena nijedna činjenica ili konkretan dokaz,” saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Očekuje se da SAD već sljedeće nedjelje uvedu sankcije Rusiji zbog zaključaka iz izvještaja, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore. Rusija je zbog Bajdenovih komentara juče pozvala svog ambasadora u SAD, Anatolija Antonova, da se vrati u Moskvu radi konsultacija o budućim odnosima sa Vašingtonom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je cilj da spriječi nepopravljivo pogoršanje bilateralnih odnosa.

Dezinformacijama protiv demokratije
Američki obavještajci optužuju Rusiju za iznošenje “nepotkrijepljenih tvrdnji” o Bajdenu, ali istraživanja pokazuju da su dominantni pokretači dezinformacija o izborima zapravo u SAD.

Tramp i njegove pristalice stalno su iznosili neosnovane tvrdnje o rasprostranjenoj prevari, tokom i nakon izbora. BBC ističe da su mnogi optuživali Trampa da namjerno pokušava da podrije povjerenje u izborni proces – što je sada spočitava Rusiji.

“Operacije sa ciljem stvaranja zabune i izazivanja podjela su instrument koji će države i dalje koristiti – i ne samo tokom izbora,” navodi BBC.

Podsjeća da su neredi u Vašingtonu 6. januara, iako ih nije izazvala neka strna sila, poslužili kao moćan primijer kako dezinformacije koje se šire na internetu mogu ugroziti demokratiju i rezultovati nasiljem u stvarnom svijetu.

CNN ocjenjuje da izvještaj od utorka naglašava fundamentalnu istinu, a to je da najozbiljnija prijetnja američkoj demokratiji dolazi iznutra.

U analizi se navodi da su američki obavještajni eksperti, “praktično, potvrdili da su Trampovi podanici, druge izbore zaredom, koristili, svjesno ili ne, dezinformacije koje su proizveli špijuni zakletog neprijatelja Amerike u pokušaju da pobijede na izborima u SAD.”

CNN piše da najnoviji izvještaj nije samo izolovani primjer inkriminišućih dokaza protiv Rusije i njenih napora da stvori haos i neslogu u SAD. “Uprkos ustajaloj debati u SAD o tome da li su Tramp i njegovi saradnici bili ‘u dosluhu’ sa Rusijom, sada postoji mnoštvo izvještaja, obavještajnih procjena i drugih poznatih detalja koji razotkrivaju inkriminišuću realnost: Moskva sa svojim miješanjem u izbore, Trampovi podanici koji forsiraju tvrdnje o izbornoj krađi i njegove republikanske pristalice koje sada usvajaju zakone o uticaju na volju birača, imaju isti cilj – da ocrne američki demokratski sistem.”

Kina odustala od miješanja
U obavještajnom izvještaju se navodi da je Iran takođe pokušao da manipuliše namjerama birača, ali da nijedna strana sila, čak ni Rusija – nije petljala sa konačnim rezultatima niti sa izbornom infrastrukturom. Obavještajne agencije su takođe zaključile da je Kina razmatrala da pokuša da utiče na rezultat, ali da je odustala.

“Kina je težila stabilnosti u odnosima sa SAD i nije smatrala da je bilo koji izborni rezultat dovoljno povoljan za nju da bi rizikovala da je uhvate u miješanju,” navodi se u izvještaju.

Mreža pojedinaca povezanih sa Ukrajinom i ruskim obavještajcima oslanjala se na istaknute osobe i medije u SAD za plasiranje njihovih priča o “koruptivnim vezama” Bajdenove porodice sa Ukrajinom.

U procjeni se kaže da su napore Moskve vjerovatno usmjeravali Putin i drugi visoki ruski zvaničnici. Ruski predsjednik je imao “nadležnost” nad aktivnostima Andreja Derkača, ukrajinskog poslanika koji je navodno aktivni ruski agent. Derkač je sarađivao sa Trampovim advokatom Rudijem Đulijanijem na širenju dezinformacija tokom prvog Trampovog impičmenta. Tu dramu su izazvali pokušaji bivšeg predsjednika SAD da primora Kijev da istraži Bajdena na osnovu lažnih optužbi koje su širile osobe bliske Moskvi.

Ruska rublja skliznula je na 74 u odnosu na dolar, a vladine obveznice su pale nakon jučerašnjih Bajdenovih izjava, prenio je Rojters. Rizik od novih sankcija mjesecima progoni rusko tržište i njegovi komentari su potvrdili zabrinutost povodom novih kazni.

“Ubica bez duše”
Bajden je u intervjuu za ABC rekao da, istovremeno, postoje mjesta gdje je saradnja sa Rusijom u obostranom interesu, poput obnavljanja sporazuma START o nuklearnom naoružanju.

Dodao je da Putina poznaje “relativno dobro” i da ga je iz iskustva sa stranim liderima načio da je najvažnije poznavati sagovornika.

Američki lider je takođe rekao da misli da Putin nema dušu, naglasivši da je to stari komentar. On je ispričao da je povodom izjave bivšeg predsjednika Džordža V. Buša da je pogledao Putina u oči i vidio mu dušu, Bajden tada izjavio da je učinio isto i rekao ruskom predsjedniiku u lice da misli da nema dušu.

“Nije mi to bilo pametno”, rekao je Bajden.

Dodao je da ga je Putin pogledao i rekao “Razumijemo se”.

Na pitanje voditelja da li misli da je Putin ubica, Bajden je odgovorio potvrdno. “Mmm hmm, mislim.”

Bajdenov odgovor na to pitanje je u suprotnosti sa Trampovim komentarima 2017. kada ga je voditelj Foks njuza Bil O’Rajli pitao za Putina. Bivši predsjednik SAD je rekao da poštuje Putina.

“Ali, on je ubica”, odgovorio je Rajli.

“Postoji mnogo ubica. Mislite da je naša zemlja tako nedužna?” rekao je tada Tramp.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.