Bajden i Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu: Naš region u fokusu svjetskih lidera

1

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Džozef Bajden razgovarali su telefonom u ponedjeljak, a jedna od tema je bila i Zapadni Balkan.

Bijela kuća saopštila je da je Bajden rekao Merkel da namjerava revitalizirati transatlantski savez, uključujući NATO i Evropsku uniju.

Lideri su se dogovorili da će raditi na zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima, uključujući Afganistan, Iran, Kinu, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Osim toga, usaglasili su se da će zajedno raditi na borbi protiv pandemije koronavirusa, globalnog zagrijavanja itd.

Ovo je prvi razgovor dvoje lidera nakon što je Bajden stupio na dužnost 20. januara i veoma je zanimljivo da su spomenuli Zapadni Balkan.

Poznato je, inače, da kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće se govori o BiH i Kosovu, jer su to dva otvorena pitanja u našem regionu.

Biden i njegova administracija ranije su najavili da će imati pojačan interes za Bosnu i Hercegovnu.

S druge strane, prije nekoliko dana takođe je rečeno da će Njemačka preuzeti veću ulogu u BiH. To je dokazano i činjenicom da je Berlin predložio Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Bajden i Merkel su izrazili spremnost da zajedno rade na rješavanju globalnih problema. Merkel je pozdravila povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, prenosi Klix.ba.

1 Comment
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

    Dalje od Balkana gnjide… kad god ste vi zakoračili ovamo ili upleli prste uvijek je bilo krvoprolića i krvi do kokjena fukse satanisičke!!!
    U*erem vam se na vašu PRAVDU štakori pokvareni!!!
    Ta germanka nek vidi šta je napravio nacizam i njen narod i šta su napravili čovječanstvu a onda vas naslijedili ti drugi koji su satrli jedan narod da bi se oni širili po Americi !!! Vi ste kancer i rak čovječanstvu m*mu vam j*bem!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.