Azar o završetku karijere: Kovid me je potpuno slomio

0

Na vrhuncu je bio – nezaustavljiv. Samo što vrhunac Edena Azara nije potrajao. I umjesto da transfer u Real bude njegova katarza ispostavio se kao njegov kraj. Sada već bivši belgijski fudbaler, koji se penzionisao već sa 32 godine, ne krije da je dobrim dijelom i sam uticao na tako brz završetak karijere.

U intervjuu kod nekadašnjeg saigrača iz Čelsija Džon Obija Mikela, 33-godišnji Belgijanac otvoreno priča o višku kilograma koji ga je mučio za mandata u Madridu, ali i razlozima ranog odlaska u penziju. I ne samo o tome, otkrio je i ko je bio trener kod koga nikako nije voleo da trenira, ali je umio da izvuče najbolje iz njega. I na kraju nas je iznenadio imenom najtalentovanijeg saigrača sa kojim je dijelio teren.

No, krenimo redom. Od najzanimljivijeg, a to je svakako kraj u Realu u kome se već opširno govorilo o njegovom stomačiću i problemima sa fizičkom spremom.

“To je bilo tačno. Ali ja sam svako ljeto nabacivao četiri ili pet kilograma. Razmišljao sam: dajem toliko sebe u tih 10 mjeseci sezone, tijelo ti je na najvišem nivou, ljudi te šutiraju, tako da je tvoje slobodno vrijeme – tvoje slobodno vrijeme. Na pitaj me ništa. Uživam sa porodicom, idem na plažu, nemoj da treniram i te tri ili četiri nedelje. Mogu da igram sa djecom na plaži, nema problema, ali nemoj da me tjeraš da trčim”, iskreno odgovara Azar.

I kao da ne misli da je on tu nešto pogrešio.

“Ako pogledate cijelu moju karijeru, prvi mjesec sezone mi je uvijek bio tek početak, zagrijevanje, ali u septembru i oktobru bih letio. Samo mi je bilo potrebno vrijeme da tijelo i um uposlim na najbolji način. Tako da jeste, to je tačno, posle odmora sam uvijek dolazio sa pet kilograma viška, znao sam to i tada”.

Nije se kajao.

“Volim da provodim vrijeme sa porodicom i prijateljima. Pojedem i ono što mi nije po ukusu. Dalje, Belgijanac sam, tamo volimo pivo i pravimo najbolja piva na svijetu. Nije da sam pio svaki dan, nisam, ali ponekad posle dobre utakmice, jedno ili dva baš prijaju”

Pa ipak, ako Azara pitate da li mu je zbog toga pukla karijera, on sam će reći da nije. Ali pandemija korona virsusa imala je i te kakav uticaj.

“Nisam imao sreće tada. Ako hoćete da znate cijelu priču, bio sam u Dalasu da operišem članak, onda sam se vratio u Madrid i izbije kovid. Dva i po mjeseca kovida, ja sam kod kuće, bez fiziotereapeuta da sa njim radim rehabilitaciju. Sve sam radio sam. Da sam mogao nešto da promijenim doveo bih fizioterapeuta. Bio mi je neophodan, jer sam želio da opet igram na najvišem nivou… Ovako, kad je sve prošlo, kad sam se vratio na teren… Gurao sam tijelo do limita, ali članak jednostavno nije bio isti. Te sezone sam izlomio sve. Ostatak priče znate”.

Tada je trener Reala još bio Zinedin Zidan, uzbro ga je zamijenio Karlo Anćeloti, radio je Azar i sa Žozeom Murinjom, Rafaelom Beitezom, Mauricijem Sarijem, Gusom Hidinkom… Ali jednog će uvek da pamti…

“Najbolje sam igrao kod Antonija Kontea”, kao iz topa je ispalio Azar, a kad ga je Mikel podsjetio da je mrzeo i da trenira kod Kontea Eden se samo potvrio.

“Nikako”.

Ali baš kod Kontea je Azar odigrao sezonu 2016/2017, uzeo titulu i sa 16 godina priznanje za najboljeg igrača sezone.

“Cijele nedelje treninzi. Samo sam subotu volio. Izašao bih malo da uživam, morao sam. Znao sam: već od sjutra opet treninzi. To je bilo mojih 90 minuta uživanja. Moram nešto da radim. Ostatak nedelje, sjećam se, prekidaj trening, pa pričaj o taktici: ‘Ne, ovo moramo ovako’. Subota je bila najbolji dan” , premotava film.

A kad već premotava, stiže i do jednog zaboravljenog igrača koga će sam Azar uvek pamtiti.

“U Realu sam igrao sa najboljima na svetu. Luka Modrić, Karim Benzema, to je vrh liste. Kad kažeš Kevin de Brujne, i on je na vrhu liste. Frenk Lampard, Huan Mata, sve je to sam vrh. Ali jedini zbog kojeg sam ja rekao ‘vau’ je Gel Kakuta. Pitao si me ko je najveći talenat, e pa Kakuta je bio broj jedan, ubjedljivo. Talenat, čovječe, ‘vau’”, iznenadio je Azar.

(Mocart Sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.