Autorski tekst Bojana Panaotovića: U minulih godinu dana svjedočili smo težnji da se „otupe zubi srpskom faktoru“ u Crnoj Gori!

3

U minulih godinu dana, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, suštinski prisustvujemo jednom te istom procesu – težnji da se „otupe zubi srpskom faktoru“, da se marginalizuju rezultati veličanstvenih, gandijevskih litija, da se ograniči uticaj SPC-a i da se autentičnim predstavnicima građana, koji nisu antisrpski nastrojeni, ni po koju cijenu ne dozvoli pristup Vladi Crne Gore, ocijenio je sociolog i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

-Otuda, vraćanje aviona sa premijerom Krivokapićem iz Beograda i nepotpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, otuda panično izbjegavanje održavanja popisa stanovništva koji je zakonska obaveza, otuda gebelsovski, do iznemoglosti ponavljana mantra i spin kako je DF jednako DPS i kako su Milo Đukanović i Andrija Mandić dvije strane iste medalje. Kao i da se, da ne idemo dalje, mogu bilo kako porediti oni koji trideset godina vrše vlast i koji su počinili mnoge greške i nepravde sa onima koji su svo to vrijeme proveli isključivo u opoziciji- istakao je Panaotović.

On je u autorskom tekstu za BORBU poručio da nema stabilne i prosperitetne Crne Gore bez ravnopravnosti svih građana, uključuju i one srpske nacionalnosti.

Kako je istakao Panaotović, jedini pomak koji su Srbi osjetili nakon promjene vlasti jeste mogućnost zapošljavanja u javnom sektoru nakon više decenija, zašta, u najvećoj mjeri, nije zaslužna toliko sama ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića koliko političke partije koje uživaju najveću podršku podršku srpskog nacionalnog korpusa. Sa druge strane, Vlada Crne Gore je svojim brojnim odlukama i nedjelovanjem odlučujuće doprinijela činjeničnom stanju da se i nakon pada DPS-a srpski nacionalni interesi u Crnoj Gori i dalje ne uvažavaju onoliko koliko bi trebalo.

-U cilju anesteziranja barem polovine Crne Gore, dobili smo Vladu eksperata i premijera koji djeluje klerikalno, a koja nije regulisala odnose sa SPC koja je diskriminisana i koja jedina nema ugovorom riješene odnose sa državom, dočim ostale vjerske zajednice imaju. Koja je nastavila kontinuitet loših odnosa sa Srbijom, koja nije učinila ništa da se održi popis stanovništva, koja nije učinila ništa da makar pokuša da vrati ambasadora Srbije u Crnu Goru, a koji je protjeran zbog verbalnog delikta. Koja je ministra pravde Leposavića smijenila, takođe zbog verbalnog delikta zato što se drznuo da izrazi sumnju u jedan mit i mantru o genocidu u Srebrenici, ne sporeći teške zločine. Na koncu, istu stvar nedvosmisleno je utvrdila i međunarodna komisija na čelu sa jednim od najvećih stručnjaka za pitanja zločina, genocida i holokausta, Gideonom Grajfom.
Jedini pomak koji su Srbi osjetili jeste mogućnost da se nakon više decenija ponovo zapošljavaju u javnom sektoru. Naravno, odmah je uslijedila unakrsna paljba da je riječ o „uhljebima“, o partokratiji i nepotizmu- kazao je Panaotović.

 

 

Ekpertska Vlada Zdravka Krivokapića je neuspješni i provizorni eksperiment kojem stranci pripremaju zamjenu sa SNP-om

Nakon nešto više od godinu dana njenog rada ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića je može šrpglasiti neuspješnim eksperimentom kojem inostrani centri moći u koordinaciji sa liderom URE Dritanom Abazovićem već pripremaju zamjenu čiji će ključni zadatak biti da srpski politički faktor drži i dalje marginalizovanim.

-Nakon što je ekspertska vlada Zdravka Krivokapića doživjela faktički brodolom i pošto se ispostavilo da je riječ o jednom neuspješnom i provizornom eksperimentu, koji nije izdržao probu vremena, inostrani centri moći u koordinaciji sa Dritanom Abazovićem, pripremaju novu i drugačiju vladu čiji će, ponovo, krucijalni cilj i zadatak biti da srpski faktor drži marginalizovanim, a Crnu Goru na što većoj distanci u odnosu na Srbiju. Dok se diže histerična buka u strahu od „Srpskog sveta“ nikome ne smetaju pojedini lideri albanskih stranaka kojima je na srcu tzv. prirodna Albanija- rekao je Panaotović i dodao:

-Da se Vlasi ne bi dosjetili, plan je da važnu ulogu u novoj vladi zauzme SNP, partija Vladimira Jokovića kako bi se polovini Crne Gore zamazale oči da su i Srbi zastupljeni u novoj vladi i da će se o nečemu pitati i da će o nečemu odlučivati. Pitanja za gospodina Jokovića i prvake SNP-a, ukoliko kreiraju vladu sa URA i manjinama, a podrži ih „reformisani“ DPS (kao da se jedna partija reformiše time što će se povući pet ljudi iz njenog vrha) glasi: da li će unaprijediti i otopliti odnose sa Srbijom što očekuje najmanje 50 odsto Crne Gore? Da li će izdejstvovati potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade i SPC, da li će izdejstvovati održavanje popisa u 2022 godini, da li će se suprotstaviti dominantnoj matrici i ideologiji da su Srbi, suštinski, remetilački faktor, parija i teret Crne Gore?- naglasio je Panaotović.

Eskobar i Abazović moraju da shvate da ne mogu marginalizovati srpske politički faktor

Gospodin Gabrijel Eskobar i gospodin Dritan Abazović sigurno imaju moć i snagu da sprovedu svaki plan, ipak, po srijedi se nalazi jedan ključni i nezaobilazni problem, a to je fakat da isključujete, marginalizujete i politički gušite barem 35% stanovništva Crne Gore i Crkvu koja po poslednjem istraživanju uživa najveće povjerenje građana Crne Gore, uključujući sve institucije, konstatovao je Panaotović.

-Sam gospodin Abazović saglasio se sa ministrima Spajićem i Milatovićem da je uspješna ljetnja sezona izvukla iz blata posrnuli crnogorski budžet i osakaćenu privredu. Sve zvanične statistike ukazale su da su gosti iz Srbije dali ogroman doprinos uspješnoj turističkoj sezoni. Pandemija koja će, nažalost, trajati i u narednom periodu, davaće još više na značaju turistima iz regiona i najbližeg okruženja. Potiskivanje srpskog faktora, držanje garda i maksimalne moguće distance prema Srbiji, neće doprinositi povećanju broja turista iz Srbije pa i Republike Srpske, već samo smanjenju i odlivu istih. Drugim riječima, dvojac Eskobar- Abazović, prije ili kasnije suočiće se sa stvarnošću i činjenicom da se stabilnost, ekonomski napredak, građanska harmonija, društvo jednakih šansi… ne mogu ni izbliza graditi u zemlji u kojoj ste između 35 i 50 odsto stanovništva marginalizovali, politički ugušili, prema kojima razvijate nepovjerenje i čiju Crkvu držite van partnerstva sa državom i deprivilegovanom u odnosu na druge verske zajednice- kazao je Panaotović.

Crkva da postavi Vladi pitanje u vezi nepotpisivanja Temeljnog ugovora i neodržavanja popisa

Panaotović je stava da je krajnje vrijeme da  Mitropolija crnogorsko-primorska javno upita Vladu zbog čega još uvijek nije potpisan Temeljni ugovor sa SPC-om i zašto nije održan popis stanovništva u Crnoj Gori.

-Stav Mitropolita Joanikija da Crkva ne treba da se miješa u politiku treba pozdraviti i podržati, ali ne treba podržati ćutanje i nepostavljanje javnog pitanja – zašto se ne potpisuje TU sa SPC? Nije mIJešanje u politiku, niti strančarenje, ukoliko crkva javno upita zašto je popis tabu u Crnoj Gori jer se pitanje popisa direktno tiče SPC i MCP!
I te kako je potrebno, blagotvorno i za MCP neobično važno, da postavi javno pitanje onima koji se spremaju da uđu u neku vrstu koncentracione vlade sa podrškom DPS-a i njoj vjernih stranaka, da li će, kao što je već i najavila poslanica Draginja Vuksanović Stanković, doći do izmjene postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovesti i vraćanja slova zakona na staro čime će se položaj Crkve vratiti na stanje koje je prethodilo litijama- kazao je Panaotović.

Partnerstvo sa Srbijom je od vitalnog značaja za Crnu Goru

Srbi u Crnoj Gori, kao i svi građani Crne Gore zdravih rezona i svjetonazora, koji su svjesni da je partnerstvo sa Srbijom od vitalnog značaja za Crnu Goru, treba da izvuku pouke iz minulih godinu dana inženjeringa, koji je izmanipulisao njihovu političku volju i politički kapital stečen 30. avgusta, smatra Panaotović.

-Svaki atak na njihova ljudska, građanska i vjerska prava treba da štite strpljivo, mudro, složno, masovno i gandijevski – upravo onako kao što je bilo na litijama, koje su oduševile veći dio dobronamjernog hrišćanskog svijeta. Politički moraju ostati čvrsti i istrajno se boriti za svoja prava trudeći se da svaku, pa i najmanju priliku za popravljanje odnosa sa zapadnim centrima moći, iskoriste i kapitalizuju. Svim narodima u Crnoj Gori pružiti ruku i gdje god se pojavi šansa graditi partnerstvo i pomirenje. Proširiti spektar političkih tema na ekologiju, ženska prava, brigu o starima i ostala važna pitanja u savremenim demokratijama. Povezanost sa Srbijom se podrazumijeva i mora ostati suštinska i strateška.
Obmana, spin i opskurna laž je da Srbija želi da proguta Crnu Goru i zatre Crnogorce, ali neće dopustiti da se gaze dostojanstvo, ljudska i nacionalna prava građana Crne Gore koji se osećaju kao Srbi i Crnogorcima kojima je Srbija bliska, već će voditi žestoku diplomatsku, medijsku, kulturnu i političku bitku-zaključio je Panaotović.

3 Comments
 1. Ksilofon komentariše

  Evo nam direktor kulturno omladinskog centra Novog Sada sve objasni što nam se dešava u Crnoj Gori.

  Od čuvenog bratstva Panaotovića, starih turskih dušmana.

  1. DJORDJIJE komentariše

   Covjek je veci dio zivota prozivio u Beranama, pored djeda, babe, i ujaka.Tako da Bojan odlicno zna desavanja u mrcogori.

 2. Kontra revolucija komentariše

  Pa tako radi CIA i MI6 !.
  Nisu za dzabe trckarali Krivokapic i Abazovic po ambasadama !.
  A kamo li da DF udje u vladu !.
  Sve Srbsko mora da se ugnjeci i potamani !.
  Dok su dezurni krivac u srednjem vjeku bili Jevreji u novo doba mora to da preuzmu Srbi !.
  Da bi se anglosaksonci (svijetski zlocinci ) bolje osjecali !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.