Australija ulaže milijardu dolara da bi spasila turizam

0

Australijska Vlada predstavila je paket turističke pomoći u iznosu od 928 miliona američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije covid-19 infekcije

Paket subvencija avionskih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i financijske pomoći za dvije najveće aviokompanije u zemlji osmišljena je kako bi turistički sektor preživio dok se strani turisti ne vrate.

Premijer: To znači više radnih mjesta

“Ovaj paket odvest će više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ​​našeg dvorišta. To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i vazdušni sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv virusa i ograničenja koja su naštetila tolikom broju poslova”, rekao je australski premijer Scott Morrison.

Turizam je glavni pokretač rasta australijske ekonomije. Sektor je teško pogođen kad je Australija prije godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice kako bi spriječila širenje pandemije, s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge.

Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršali pad. Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dvije glavne avio-kompanije u zemlji, Qantas Airways Ltd i Virgin Australia od travnja do listopada.

Subvencije od 50 posto na nekih 800.000 avionskih karata bit će usmjerene na odredišta koja se obično u velikoj mjeri oslanjaju na strane turiste, a bit će dostupne od 1. aprila do kraja jula.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.