Atlas Grupa: Nova prijava protiv Đukanovića zbog izazivanja mržnje

0

Odbrana predsjednika Atlas Grupe dr Duška Kneževića podnijela je danas protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića krivičnu prijavu VDT-u u Bijelom Polju, zbog izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Povod je teška uvreda upućena srpskom narodu dana 29.01.2020. godine u Beranama, kada je na sjednici OO DPS, prilikom izlaganja o Zakonu o slobodi veroispovesti kojim se de facto otima imovina SPC u Crnoj Gori, iznio apsolutno neistinite tvrdnje tako što je naveo da narod na protestima nameće svoje nacionalističke poglede, da to nije srpsko već velikosrpsko pitanje, da se nameće srpstvo izvan granica Srbije i da je riječ o nacionalističkim krugovima.

„Prijavljeni predsjednik Crne Gore je ovo krivično delo učinio kao predstavnik najviše vlasti u Crnoj Gori i na najgrublji način zloupotrebio položaj i funkciju koju vrši. Riječ je konkretno o najtežem kvalifikovanom obliku ovog krivičnog djela. Đukanović je teško uvrijedio srpski narod, podstičući javno nasilje i mržnju prema narodu, koji u mirnom, svenarodnom, hrišćanskom protestu, nenasilno i demokratski izražava svoje neslaganje sa spornim zakonom. Na ovaj način je teško uvrijedio oko 200.000 građana Crne Gore. Ovo krivično djelo je izvršio samo dva dana nakon izvršenja istog krivičnog dela u Tivtu kada je srpski narod nazvao „ludačkim pokretom“, a u vezi sa čim je podnijeta krivična prijava nadležnom Višem državnom tužilaštvu u Podgorici“, saopštio je advokat Zdravko Đukanović.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.