Atlas Grupa: Ministar Pažin podstiče nasilje i mržnju

Atlas Grupa: Ministar Pažin podstiče nasilje i mržnju

Vrhovno državno tužilaštvo do danas nije po službenoj dužnosti pokrenulo postupak protiv ministra pravde u Vladi Crne Gore Zorana Pažina zbog toga što je, obrazlažući Zakon o slobodi vjeroispovesti u svom uvodnom izlaganju, teško uvrijedio srpski narod, nazvavši ga „velikosrpskim nacionalistima“. Time je podsticao javno nasilje i mržnju prema srpskom narodu i to kao ministar pravde države Crne Gore, zloupotrebom položaja. VDT nije preduzelo bilo kakvu radnju po krivičnoj prijavi, za izazivanje, nacionalne, rasne i vjerske mržnje koju smo u vezi ovog događaja predali nadležnom Višem državnom tužilaštvu Crne Gore 30.12.2019. godine.

„Odbrana Duška Kneževića informiše javnost da smo protiv ministra pravde Crne Gore Zorana Pažina, podnijeli dopunu krivične prijave VDT-u zbog ponovnog izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakonika Crne Gore.  Dopuna prijave je podnijeta zbog teške uvrede upućene srpskom narodu tako što je 13.01.2020. godine, komentarišući  Zakon o slobodi vjeroispovesti i zahtjev građana za izmjenu navedenog zakona, a koje je u višednevnim protestima iznijelo na desetine hiljada građana, a samo dana 12.01.2020. godine u šest crnogorskih gradova (Podgorici, Nikšiću, Baru, Herceg Novom, Beranama, Pljevljima) oko 200.000 građana, nazvao legitimne zahteve građana retrogradnom retorikom i dalje u tekstu intervjua, naveo da u ,,… bespuća i destrukciju vodi politika etničke i vjerske mržnje i sukoba,, ne objašnjavajući pri tome ko sprovodi politiku etničke, vjerske mržnje i sukoba, ali u kontekstu cijelog intervjua implicirajući ovako grube optužbe i neistinite tvrdnje srpskom narodu,  podstičući  javno nasilje i  mržnju prema srpskom narodu i to kao ministar pravde Države Crne Gore, zloupotrebom položaja“, kazao je advokat Zdravko Đukanović.

„Prijavljeni ministar pravde Zoran Pažin navedeno krivično delo učinio je kao predstavnik najviše vlasti u Crnoj Gori i još jednom na najgrublji način zloupotrijebio položaj i funkciju koju vrši.  Reč je konkretno o najtežem kvalifikovanom obliku ovog krivičnog dela, a posebno teška okolnost u konkretnom slučaju jeste izrazita upornost u govoru mrženje i podsticanju mržnje prema srpskom narodu. Očekujemo da hitno bez odlaganja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici  bude pokrenut krivični postupak protiv ministra pravde Zorana Pažina“, saopštio je Đukanović.

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *