Astra Zeneka o skrivenih 30 miliona doza: To je za EU i siromašne zemlje

0

Astra Zeneka je objavila da je pronađenih 29 miliona doza vakcina u fabrici u Italiji namijenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama kroz program COVAX koji predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na zahtjev Evropske komisije italijanske bezbjednosne snage sprovele su inspekciju za vikend u fabrici Catalent u Anagniju blizu Rima i pronašle zalihu doza vakcina Astra Zeneke, navodi list La Stampa. Italijanski zvaničnik kasnije je potvrdio izvještaj o inspekciji i rekao da će se doze poslati u Belgiju.

Francuski zvaničnik: EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka

Niz reakcija na izvještaj pokazuje razinu nepovjerenja prema anglo-švedskom proizvođaču koji je smanjio isporuku vakcina Uniji do kraja juna na 100 miliona doza umjesto 300 miliona doza, prema ugovoru s blokom 27 članica. Pronađenih 29 milijuna doza vakcina Astra Zeneke dovoljno je za vakcinisanje 14.5 miliona ljudi.

“Zaliha od gotovo 30 miliona doza otkrivena je blizu Rima tokom sprovedene inspekcije. Sad je zaplijenjena”, rekao je portparol francuske vlade Gabriel Attal novinarima nakon sastanka kabineta.

“EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko vakcinisanja”, naglasio je.

Evrozastupnik Peter Liese, iz iste stranke kao njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je da ga je izvještaj ostavio bez teksta i pozvao Astra Zeneku da razjasni situaciju. AstraZeneka je ranije danas objasnila da je većina doza iz kompanije Catalent za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa COVAX.

“Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. 13 miliona doza vakcina čeka na kontrolu kvaliteta kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX”, rekli su iz kompanije.

Ostalih 16 miliona doza isporučiće se Evropi u martu i aprilu, dodali su.

AstraZeneca je zasad bez komentara

Mario Gargiulo iz kompanije Catalent rekao je za Rojters da je posjedovanje 29 miliona doza vakcina u fabrici  u Anagniju u skladu s uobičajenom procedurom i da ta kompanija često ima i više doza. Evropska komisija odbila je da komentariše ovaj slučaj.

UNICEF je, u ime programa za razmjenu vakcina COVAX, objavio da se predviđene isporuke vakcina svim zemljama, uključujući Vijetnam, moraju odgoditi zbog kašnjenja u proizvodnji.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.