Apple razvija posebnu aplikaciju Passwords za iPhone i Mac

0

Apple planira da razvije aplikaciju za upravljanje passwordima, odnosno šiframa, koja će biti dio budućih verzija operativnih sistema namijenjenih iPhoneu i Macu, tvrdi Bloombergov novinar Mark Gurman.

Nova aplikacija će se zvati Passwords te će predstavljati konkurenciju aplikacijama kao što su 1Password i LastPass, a koji tipično naplaćuju mjesečne iznose za kreiranje i pohranjivanje unikatnih šifri. Apple planira predstaviti aplikaciju na svojoj godišnjoj konferenciji 10. juna.

Apple već generiše unikatne šifre putem iCloud Keychaina, funkcije koja sinhronizuje šifre na svim Appleovim uređajima koje korisnik posjeduje, kao i Windows kompjuterima putem ekstenzije za browser. No, šifre sačuvane u iCloud Keychainu se nalaze u aplikaciji Settings te je često teško pronaći ih ili mijenjati. Stoga aplikacija namijenjena šiframa ovaj proces olakšava te nudi ljudima još jedan razlog da ostanu u Appleovom ekosistemu.

Baš kao i rivali, aplikacija Password će podijeliti šifre u različite kategorije kao što su nalozi, WiFi mreže i Passkeys. Takođe, omogućiće importovanje šifri iz konkurentskih aplikacija te njihovo automatsko unošenje kada uređaj otkrije da se korisnik prijavljuje na web stranicu ili u aplikaciju. Aplikacija Passwords će biti kompatibilna i s Appleovim Vision Pro headsetom te će poput Google Authenticatora i Authyja podržavati two-factor verifikacijske kodove.

Još uvijek nije jasno da li će aplikacija Passwords omogućiti sigurno čuvanje fajlova i fotografija, a to je nešto što 1Password i LastPass nude.

Pored aplikacije Passwords, Apple će predstaviti sljedeće verzije softvera iOS, iPadOS, MacOS, WatchOS i VisionOS. Ove nove verzije će sadržavati potpuno nove AI funkcije.

(Klix.ba)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.