20. 10. 2018. - 0:55

FLEŠ

Aplikacija “Moja patrola” ugrožava bezbjednost saobraćaja: Pijani i bahati vozači će harati drumovima!

Vlasnici android telefona u Crnoj Gori “bogatiji” su za aplikaciju “Moja patrola”, koja im otkriva mjesta na kojima su stacionirane saobraćajne patrole i olakašava njihovo izbjegavanje. To praktično znači da se i vozači koji vozilom upravljaju u alkoholisanom stanju mogu lako spasiti od novčanih ili zatvorskih kazni. Posebno je zabrinjavajuće to što ova aplikacija, koja ugrožava bezbjednost kako vozača tako i drugih učesnika u saobraćaju, nije protivzakonita.
Pomenuta aplikacija vam u svakom trenutku otkriva gdje se nalaze policijske patrole, u realnom vremenu i na potpuno legalan način. Princip rada Moje Patrole vrlo je jednostavan – ko primijeti patrolu, samo jednim klikom prijavi njenu lokaciju. Korisnici dobijaju obavještenja o patrolama koje su prijavili drugi korisnici. Svaki korisnik u svakom trenutku može da potvrdi ili negira lokaciju patrole.
Mobilna aplikacija “Moja patrola” dostupna u Crnoj Gori
Iz Uprave policije nam je rečeno da samo postojanje ove aplikacije nije protivzakonito jer je rad policije javan.
“Sa moralne tačke gledišta, ona je vrlo problematična i, što je najgore, veoma opasna po bezbjednost. Ona daje mogućnost alkoholisanom vozaču da stigne od tačke A do tačke B, da na tom putu izbjegne policiju i da ugrozi život svih učesnika u saobraćaju. Možemo opravdano da se zapitamo da li će se tvorac te aplikacije osjećati odgovornim ako pijani korisnik usmrti nekoga na toj putanji koju je prešao pijan, a koju su mu upravo oni preporučili. Ili da mladi vozači organizuju trke na putevima, gdje će unaprijed znati da tamo nema policijskih patrola, kaže naš sagovornik iz policije.
Ova aplikacija možda može da pomogne nesavjesnim vozačima da izbegnu policiju, ali ne može da ih spasi od posledica saobraćajne nezgode.
– Umjesto da stvaramo vozače koji poštuju propise, ova aplikacija ih navodi da te iste propise izbjegavaju, kaže naš sagovornik iz policije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *