Apelacioni sud potvrdio rješenje Višeg suda: Do Kvon će biti izručen Južnoj Koreji

0

pelacioni sud Crne Gore odbio je danas žalbu branilaca državljanina Južne Koreje Do Kvona i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici od 6. marta.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Sjedinjenih Američkih Država.

„Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zamolnica Republike Južne Koreje po redoslijedu prispijeća ranije prispjela u odnosu na zamolnicu SAD-a, pa je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, donio odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji. Žalbu državnog tužioca, vijeće ovoga suda je smatralo kao izjašnjenje u smislu člana 19 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, imajući u vidu da članom 20 stav 2 ovog zakona nije predviđeno pravo državnog tužioca na izjavljivanje žalbe“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.