Andrej Milović tempirana bomba u temeljima Spajićeve Vlade: Hoće da vedri i oblači bezbjednosnim sektorom – koji vode Demokrate!

3

Piše: Bezbjednjak

Poslednjih dana maksimalno je poraslo interesovanje vaskolike crnogorske javnosti, kako stručne, tako i laičke, za crnogorski bezbjednosni sektor i, naravno, kadriranja u njemu. Odnosno – borbu ko će i koje ljude postaviti na čelu bezbjednosnih struktura države Crne Gore.

Najglasniji i, ujedno, najopasniji u tome je, nekako (ne)očekivano, ministar pravde Andrej Milović.

On je, naime, kako je to nezvanično saopšteno crnogorskim medijima prošle nedjelje, dobio „odriješene ruke“ od premijera Milojka Spajića da se pozabavi time. Iz tog razloga se Milović sada rva sa Demokratama da, iako to uopšte nije njegova nadležnost, pošto-poto postavi svoje ljude na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Uprave policije (UP) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Nadležnost ministra pravde je, ukoliko se ne varam, a ne varam se, da koordinira „vršenjem poslova uprave koji se odnose na: organizaciju i rad sudova i državnog tužilaštva; organa za izvršenje krivičnih sankcija; advokature; notara; javnih izvršitelja; posrednika i sudskih vještaka; krivičnim zakonodavstvom; pripremom predloga propisa kojima se uređuju obligacioni, porodični i nasljedni odnosi, sudski postupci“… Tako, barem, propisuju zakoni…

Stoga, postavlja se logično pitanje na osnovu čega Milović dozvoljava sebi da baš on, po svojoj želji i mjeri, kadrira u bezbjednosnom sektorom? Ili, konkretnije: na osnovu kojeg zakona, člana Ustava ili Pravilnika je premijer Milojko Spajić mogao ovlastiti njega da se, umjesto pravosuđem i pravdom, bavi bezbjednosnim sektorom?

Kao što znamo, Uprava policije, kao i SPO – koje se nalazi u okviru nje – u direktnoj je nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje, bar za sada, vodi kadar Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

S druge strane, Agencija je, na osnovu Zakona o ANB-u, pod jurisdikcijom same Vlade i, dijelom, MUP-a. Iz tog razloga je nekako logičnije da se njome, recimo, bavi potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednost. U ovom slučaju Aleksa Bečić koji je, opet, iz redova Demokrata

Druga problematična stvar, koja mi je kao bivšem bezbjednjaku jako zaparala uši, jeste Milovićeva izjava u današnjem intervjuu „Pobjedi“ da je ANB, za vrijeme Vlade Dritana Abazovića, bila „ispostava nekih drugih službi bezbjednosti, koje nijesu u NATO sistemu“.

Kao neko ko je malo duži vremenski period svoje profesionalne karijere proveo u ANB-u, iskreno, nije mi jasno kako Milović misli da je otrgne od tog „uticaja“, predlažući baš Damjana Abramovića za njenog novog direktora.

Za one koji ne znaju, Damjan Abramović je, barem po onom što javnost zna zvanično, pravnik i hotelijer iz Podgorice. Pored toga, rođeni je zet nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića koji je, kao i oni na koje cilja Milović, blizak strukturama te „države van NATO sistema“, iako nije u najljepšim odnosima sa vladajućom strankom (SNS) u njoj, a nadasve – sa njenim predsjednikom. Da, baš onog biznismena kojeg su i partnerske Sjedinjene Američke Države, krajem  prošlog mjeseca, zajedno sa Branom Mićunovićem, stavile na listu sankcija.

Podsjećam, dogovor prilikom formiranja nove Vlade bio je da novi direktor ANB-a bude neko ko je iz službe. A koliko me sjećanje služi – Abramović je sa našom tajnom službom imao veze taman koliko i Milović sa bezbjednosnim sektorom.

Svakako, ono što je sigurno jeste da je Milović, vrlo vjerovatno, dobio zadatak od jedne strane obavještajne službe (od naših zapadnih partnera, razumije se,) da razbije ovu Vladu, izbaci Demokrate iz nje i napravi koaliciju sa DPS-om (Duškovim dijelom) koji će se, navodno, do januara „reformisati” i „podmladiti”, tj. preuzeti stranku, ili ekipom koja će se, sa Markovićem na čelu, sa 5 do 6 njihovih poslanika, otcijepiti i formirati novi politički subjekt.

(Mišljenja, saznanja, podaci i informacije, objavljene u kolumni „Bezbjednjak”, nisu nužno i stavovi redakcije portala BORBA)

3 Comments
 1. Monarch komentariše

  Fino li zbori ovaj BEZVEZNJAK.

 2. Kosta qurac komentariše

  E lijepo ga vode Denokrate
  Čestito

 3. Srdjan Lonchar komentariše

  {Svakako, ono što je sigurno jeste da je Milović, vrlo vjerovatno, dobio zadatak od jedne strane obavještajne službe (od naših zapadnih partnera, razumije se,) da razbije ovu Vladu, izbaci Demokrate iz nje i napravi koaliciju sa DPS-om (Duškovim dijelom) koji će se, navodno, do januara „reformisati” i „podmladiti”, tj. preuzeti stranku, ili ekipom koja će se, sa Markovićem na čelu, sa 5 do 6 njihovih poslanika, otcijepiti i formirati novi politički subjekt.}
  ====================================================

  Dobar ti je rezon, Zemljak: Zapadni partneri su odobravali, ko moze, a ko ne moze da bude u Vladi. To su radili do juche. Sad rade da srushe tu istu njinu vladu!!
  .
  .
  Pa ce na kraju ispasti da je Vuchic pravio Vladu CG, pa Zapadni Partneri hoce da je srushe preko Milovica!!!
  .
  .
  .
  Brilijantan rezon.

  Toliko si pametan, da se ja plashim da neko ne dodje – DA TE UKRADE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.