Amfilohije: Lovćen je za Crnogorce ono što je Notr Dam za Francuze

1

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je Lovćen za Crnu Goru i Crnogorce ono što je Notr Dam za Francuze i Francusku, i da je rušenje crkve na Lovćenu najsramniji čin koji se dogodio u svijetu.

“To je bilo i rušenje Crne Gore, čin koji se i danas nastavlja, jer je rušenjem crkve na Lovćenu oburdan Lovćen. Njegova utroba je razorena i čuje se vrisak iz dubina, koji je Njegošev vrisak. Naša braća Francuzi, posle ove tragedije koja se dogodila sa Notr Damom na kom su zvonila zvona za vrijeme bitke na Kosovu, bilo bi dobro da shvate da su i oni učestvovali u uništavanju 150 crkava na Kosovu, među kojima je i Bogorodica Ljeviška, koja je isto tako stara, čudesna i lijepa, kao što je i Notr Dam”, rekao je Amfilohije u Danilovgradu.

On je dodao da i unuk Mirka Petrovića, sin Mihailov, prestolonasljednik princ Nikola Petrović, govoreći o stradanju Notr Dama u Parizu, i toj tragediji koja se dogodila, pominje da je Lovćen za Crnu Goru ono što i Notr Dam za Francuze i Francusku.

“Međutim, on na žalost ne slijedi svog oca koji je branio rušenje crkve na Lovćenu”, rekao je Amfilohije.

On je govorio i o naporima mitropolita Gavrila da sačuva crkvu na Lovćenu, ali da su je porušili “oni koji su je stavili u grb”.

Dodao je da je najteže i najgore što bratoubilački i bogoubilački duh živi i danas u Crnoj Gori i što se njegovim osnovama nastavlja mnogo toga.

“Ove prijetnje da se ruše crkve koje su obnovljene, kao što je obnovljena crkva Svete Trojice na Rumiji…To je 15 godina suštinsko političko pitanje, a sada je spojeno rušenjem krstionice. Jeste, ja sam rekao premijeru (Dušku Markoviću) da nisu sa mojim blagoslovom izgradili jedan dio, ali jesu krstionicu. Time se obnavlja krstionica iz vremena cara Konstantina, koju su arheolozi otkrili. Oni kasnije za dušu neke porodice podigli drugi dio, koji je toliko mali i sićušan u odnosu na stotine drugih zgrada podignutih na crnogorskom primorju bez ikakvih dozvola”, rekao je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dodao je da crkve hoće da ruše oni koji su htjeli da odbiju vraćanje krsta na Sahat kulu.

“Oni su sad krstolomci i na Rumiji i na krstionici i to se pretvara u državno i pitanje zakona, poštovanja ili nepoštovanja zakona”, rekao je on.

Kazao je i da je današnja crnogorska vlast učinila ono što ni Bog ne može da čini:

“Proglašava nepostojećim nešto što se dogodilo prije stotinu godina. Ni Bog ne poništava ono što se dogodilo u istoriji, jedino naslednici bratoubica, ocoubica i Bogoubica”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, dodajući da je sukob Crnogoraca 1918. godine bio dinastični, ne nacionalni i jezički.

(Vijesti)

1 Comment
  1. real komentariše

    ovaj misli da sve zna i oce da se za sve pita
    risto da bi bio covjek moras prvo sebe voljet a da bi bio svesteno lice moras sve voljet
    risto risto ko svoje ne voli i ne cijeni ni zemlja ga nece

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.