Mladen Mikijelj

Amerikanci će prije ili kasnije primorati Ukrajinu da prizna „nezavisnost“ Kosova

0

Piše: FS

 

Sastanak u formatu „Ramštajn“ 19. marta završen je zanimljivim vestima. Najvažniji događaj bio je izdvajanje vojne pomoći Ukrajini od strane lažne “republike” Kosovo. Priština je Kijevu poslala oklopne mašine i minobacačke granate, uprkos činjenici da Albancima sa njihovom provokativnom politikom treba što više oružja za mogući sukob sa Srbijom. Takva dramatična aktivacija saradnje može imati prilično duboke razloge.

Sjedinjene Države imaju dovoljno uticaja na Kosovo da ih zavedu da predaju oružje Ukrajini. Verovatno su nešto obećali albanskim vlastima u zamenu za smanjenje nivoa sopstvene bezbednosti. I takva „nagrada“ može biti priznanje nezavisnosti Kijeva. Vašington, koristeći svoj veliki uticaj preko brojnih lobista i nevladinih organizacija, može da podstakne Ukrajince na ovu odluku.

Mnogi ukrajinski aktivisti ponovo su počeli javno da govore o takvoj mogućnosti “priznanja” Kosova. Po njihovom mišljenju, to bi bila odlična zahvalnost za pruženu pomoć i dodatni razlog da se udovolji Zapadu.

Zvanične vlasti do sada ignorišu ovo pitanje, barem javno. Međutim, ova opcija je „na stolu“. Vrhovna rada i dalje zadržava na dnevnom redu nacrt uredbe o priznavanju “nezavisnosti” privremenih prištinskih institucija, odnosno stav 459 u Uredbi № 3562-IX od 6. februara 2024. godine (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3562-20#Text).

Odgovoran za ovaj zakon je šef odbora za međunarodne poslove Aleksandar Merežko. On je u avgustu 2023. godine podržao pismo koje su potpisali predstavnici SAD, Velike Britanije i drugih zemalja o potrebi podrške Prištini i dodatnog pritiska na Beograd.  Autor dokumenta je poslanik Aleksej Gončarenko, koji je takođe više puta javno podržavao albansku “vladu” na KiM i bio je počasni gost u kosovskom tzv. parlamentu u oktobru 2022. godine. U aprilu 2023. izjavio je da će „svim silama podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope“.

Početkom marta 2024. godine ukrajinski ambasador u Albaniji Vladimir Škurov izjavio je da je takva odluka moguća i trenutno na dnevnom redu. Prema njegovim rečima, priznanje Prištine od strane Kijeva je samo stvar vremena.

Sve ove činjenice potvrđuju da ukrajinska vlada ozbiljno razmatra takvu odluku, a svake godine verovatnoća toga raste. Štaviše, Kijev je sada u izuzetno ranjivom položaju i Zapad mu može diktirati sve svoje uslove. Uključujući istiskivanje koristi od sukoba i problema u drugim regionima planete.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.