Amerika izdvaja dva i po miliona dolara za razvoj medija i civilnog društva na Balkanu

0

Američki Stejt department namjerava da finansira projekte za razvoj civilnog društva i medija na Balkanu u čiju svrhu je planirano da se izdvoji nešto više od dva i po miliona dolara, navodi se u dokumentu u koji je RT imao uvid.

Odeljenje za demokratiju, ljudska prava i rad američkog Stejt departmenta spremno je da izdvoji jedan i po milion dolara za podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, samoproglašenoj Republici Kosovo, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Pretpostavlja se da će svi učesnici ove inicijative pomoći takvim organizacijama da ojačaju svoje kapacitete i razviju vještine i znanja „da koriste međunarodne forume kao sredstvo za osiguranje odgovornosti vlade“.

Specijalisti će takođe pomagati organizacijama civilnog društva u razvoju i sprovođenju kampanja usmjerenih na vršenje „mirnog pritiska“ na vlade zemalja u kojima rade, „kako bi se sprovele željene reforme u oblasti razvoja demokratije, borbe protiv korupcije i obezbjeđivanje vladavine prava“.

Projekat bi, kako slijedi iz dokumenta, trebalo da doprinese razvoju saradnje organizacija civilnog društva van granica jedne zemlje, kao i njihovoj interakciji sa stranim vladama na polju međunarodnih organizacija, uključujući OEBS i UN.

Stejt department će izdvojiti još milion dolara za podršku medijima i razvoj medijske pismenosti stanovništva na ovom dijelu Balkana.

Specijalisti će pomoći „lokalnim nezavisnim medijima“ u poboljšanju kvaliteta, aktuelnosti i popularnosti materijala koje objavljuju „u cilju povećanja obima objektivnih informacija“.

Osim toga, biće uključeni u rad kako bi se „povećala potreba za objektivnim, pouzdanim i informacijama koje se zasnivaju na činjenicama“, a sa ciljem njihovog širenja unutrašnjoj publici.

Pretpostavlja se da će inicijativa ojačati potencijal lokalnih medija za rad u konkurentnom okruženju, kao i da će se pozitivno odraziti na sposobnost stanovnika država regiona da prepoznaju i analiziraju „nezavisne“ i „visokokvalitetne“ informativne sadržaje.

Tokom 2020. godine je objavljeno, da Stejt department planira da izdvoji 140.000 dolara za pomoć balkanskim državama u borbi protiv „dezinformacija“, uključujući i ruskih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.