Mladen Mikijelj

Alonso nastavlja sa Aston Martinom

0

Dvostruki svjetski šampion i vozač Aston Martina u šampionatu Formule 1, Fernando Alonso objelodanio je da neće napustiti britanski tim na kraju sezone, kada mu je isticao dosad aktuelni ugovor.

Alonso je potpisao novi ugovor sa Aston Martinom koji važi do kraja 2026. godine.

Ne radi se samo o predstojećem periodu – saradnja sa Aston Martinom je ‘životni’ projekat, najduži koji sam potpisao tokom karijere“, rekao je Alonso i dodao:

Zahvaljujući tome ću sarađivati sa Aston Martinom u godinama koje su pred nama. I saradnja sa Hondom od 2026. je igrala ulogu u donošenju odluke. To je za mene veoma važno, oduvijek sam poštovao Hondu“.

Španac je sa 42 godine nastariji vozač karavana, ali je više puta isticao da je motivisan kao nikada ranije da se takmiči u nadi da će osvojiti svoju treću titulu.

Alonso za Aston Martin vozi od 2023. godine, posle rastanka sa Alpinom. Prethodno je nastupao još za Minardi, Meklaren (dvaput), Ferari i Reno, preteču Alpina, u kom je i dvaput ponio zvanje šampiona – 2005. i 2006. godine.

U Formuli 1 je zabilježio 32 pobjede, osvojio je ukupno 22 pol-pozicije i 2.291 bod, a dosad je učestvovao na 384 Velike nagrade.

Alonso je rekorder po broju odvezenih kilometara u Formuli 1 i jedan je od najrenomiranijih vozača svoje generacije.

Aston Martinu se pridružio ne bi li ga ta saradnja približila vrhu karavana, s obzirom da veoma kompetitivni automobilista na trijumf čeka od Velike nagrade Španije 2013. godine.

Osim vozačkog umijeća, sinonim za Alonsa jesu i neukrotiva glad za uspjehom, ali i loši izbori (timova) koje je pravio u karijeri, koji su u saradnji sa nepovoljnim tajmingom i okolnostima doprinijeli da njegov rezime ne bude još impresivniji.

Alonso je upravo frustiran izostancima adekvatnih rezultata tokom drugog mandata u Meklarenu na kratko „odjavio“ Formulu 1. Tada se britanski tim mučio sa razvojem bolida, ali je bilo velikih problema u saradnji sa Hondom koja je Meklaren snabdijevala agregatima u jednom periodu.

Alonso je bezbroj puta javno govorio koliko je frustriran zbog toga, a jednom prilikom i inferiornost Honde slikovito opisao rekavši da je to agretat za Formulu 2.

Španac zauzima osmo mjesto u šampionatu sa 24 boda, dok je branilac titule Maks Ferstapen lider sa 77.

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.