Albanija ukinula zabranu, Srbija „puni“ BDP od beting kompanija

0

Susjedna Albanija poništila je odluku Zakona iz 2019. godine kojom su ukinute i zatvorene sve kladionice na teritoriji ove republike, dok kreiranje BDP-a Srbije (in)direktno zavisi baš od beting kompanija (najmanje 1,5 odsto)

Albanija je uvidjela grešku zakona koji je donijela 2019. godine, a kome se protivila i Evropska komisija, jer nije u skladu sa statutima iste. Na sjednici od 15. februara, Parlament Albanije je sa 72 glasa “za” i samo dva protiv, ukinuo zabranu iz 2019. godine, čime su igre na sreću u ovoj zemlji ponovo legalne.

Kako je posebno obrazloženo, ova mjera donosi se s ciljem suzbijanja crnog tržišta, podizanja nivoa budžetskih prihoda i obezbjeđivanja transparentnosti u ovoj ekonomskoj djelatnosti. Zabrana je (i ovog puta) bila kontraproduktivna, a Albanija nije imala način, niti mogućnosti, da suzbije drugi vid klađenja – na crnom tržištu.

Primjer koliko Igre na sreću i uređen sistem mogu biti važni za budžet jedne zemlje najbolji je pokazatelj u još jednoj susjednoj zemlji – Srbiji. Srbija bi na godišnjem nivou od tog novca mogla da izgradi 25 bolnica ili finansira izgradnju 50 škola.

Ukupan neto profit industrije igara na sreću za 2022. godinu iznosio je 100 miliona, a priređivači su u budžet Srbije uplatili 2,5 puta više od ukupnog prihoda koji su ostvarili! Direktni poreski prihodi od kompanija iz ovog sektora su u 2022. godini iznosili između 240 i 250 miliona eura.

Pored toga, ovo je najbrža rastuća industrija u Srbiji koja zapošljava preko 15 hiljada radnika. Prema istraživanju Udruženja priređivača igara na sreću, od beting industruje, kada se uzmu u obzir i članovi porodica, direktno i indirektno živi više od 400.000 ljudi, što je, skoro, ukupan broj stanovnika Crne Gore.

Takođe, beting kompanije, su društveno odgovorne sa nizom humanitarnih akcija u kojima se pomaže zajednicama i socijalno ugroženim licima.

Mnogo popularnija društveno odgovorna aktivacija beting kompanija ogleda se u sponzorisanju i promovisanju različitih sportskih društava i organizacija. Finansijska sigurnost donosi najvećim klubovima sa ovih prostora (Partizanu, Crvenoj zvezdi…) mogućnost da postižu najveće rezultate u 21. vijeku.

Pored najvećih timova beting kompanije podržavaju i organizaciju različitih sportskih manifestacija koje su od suštinskog značaja za lokalnu samoupravu (različite lige, humanitarni turniri), a iste dobijaju medijsku pažnju i publicitet.

(Promo)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.