Alarmantni podaci u Crnoj Gori: Kokain koriste i đaci u osnovnim školama!

0

Istraživanje koje je sproveo Zaštitnik ljudskih prava i sloboda među 1.000 polaznika osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori pokazalo je da čak 16 odsto učenika konzumira psihoaktivne supstance u školi, a 11 procenata puši marihuanu.

Istraživanje pokazuje da je sve veći broj korisnika kokaina, što je posledica njegove velike dostupnosti i niske cijene, prenosi RTCG.

Liječenje od narkomanije spada u veoma zahtjevne poduhvate, najveći broj zavisnika se na tretman odlučuje tek nakon više godina konzumiranja.

Poslednja istraživanja i iskustva NVO „4life“ pokazuju da sve veći broj zavisnika traži pomoć za odvikavanje od kokaina.

„Kokaina i marihuane je mnogo na tržištu, velike količine su u opticaju. Cijena je pala. Nekada je bio slučaj da ne može svako da priušti kokain. Sad bilo koja mlada osoba može za pet, deset evra da uzme jednu crtu kokaina. Znači da može da priušti da svaki dan koristi kokain. I druga bitna stvar je da oni sebe uopšte ne doživljavaju zavisnicima. Smatraju da nisu pravi zavisnici ako koriste kokain“, kazao je direktor NVO „4Life“ Saša Mijović.

Kokain uzimaju i zbog kockanja

Psiholog Dijana Milošević kaže da se u praksi sreće sa paralelnim zavisnicima, koji su u isto vreme zavisni i od kocke i od kokaina.

„Da bi kockari mogli da provedu 10, 12 sati u kockarnici, moraju da drže nivo budnosti, i u tom momentu uzimaju kokain. Smatraju da će upotrebom kokaina uspeti da ostanu budni i završiti svoju prvobitnu želju, tj. da završe kockarsku partiju. Istovremeno koliko se razvija zavisnost od kocke, razvija se i zavisnost od kokaina. Dolaze do toga da moraju da koriste kokain i u momentima kada nemaju potrebu za kockanjem“, kazala je psihološkinja Javne ustanove „Kakaricka gora“ Dijana Milošević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.