Afera “kUferta”

0

„Afera koverat“ mada bi na ovom, novom crnogorskom bilo pravilno „afera kUferta“ ili kOferta u boljoj varijanti, koferta od kofer, kuferta od kufer. I jezik novocrnogorski je tako radjen, sa nekakvim iz neke geografije meni potpuno strane za koju vele da je i to Crna Gora, ČAK njezino srce. A ja naivno mislio da je to Cetinje. I vjerovao kralju Nikoli kad je rekao što je rekao za „bElopoljce“. No glasovi tih koji su „promijenili“ crnogorcima jezik „drže“ aktuelnu vlast na vlasti pa ih valja pripazit. Za početak sa 6 ministarstava!? Eto odogonetke, za koju i nije potrebna velika pamet, ali će bit potrebno veliko vrijeme da se ta anomalija sa jezikom i slicnim protivprirodnim bl UDOVIMA koriguje.

Da se ne vraćam na to što su rabili svi, dokoni, ogorčeni, zlobni, maliciozni pa i onaj mali broj intelektualaca i jos manje onih koji ne zavise ni od koga iz vlasti ali žele da je cg bolja država.

Dakle, u kUfertu je stalo bezmalo 100 somića ojra. Migo je to uredno strpao u dzep od sakoa, potom „ćokio“ darodavca, u obraz blizu usta, usled veeeeeeelike ljubavi, a onda grdan ljut što ga je snimao taj, „školski“?

Prvo, nije ga snimalo dule nego video nadzor koji u kući imaju i vrijedne zanatlije i jedva opismenjeni skorojevići, a kamoli dule biznismen. Migo moze da se ljuti na video nadzor, na kamere, da iskali bijes, da mu udje u kucu, da se vrati na mjesto zločina i da ih „skrka“ u paramparčad. Kamere. Može da se ljuti na „školskog“ što je pustio taj snimak u etar ali mora i razumjet da „ ko se topi za slamku se hvata ..“ a duleta riješili da potope, kano Titanik nekad.

No dule stoji kano klisurina! Posred Londona, u GB čiji je državljanin. „Može mu se“ što rekli bahati i podmladak im. Nije kriv dule! Kriva je vlast nakaradna, evo zasto.

Manimo nepočinstva i slučaj „di kej“ kako ga zovu anglistički, ni da je di džej. Vlast je mazila, njegovala, tetošila poltrone, ulizice, dodovrice, neznavenike, i svakovrsne budale koje su obnašale, i još to rade, u vecini, značajne funkcije. Od medija do ministarstava pa guraj naniže. Eto dule veli da je referenca nekakvom ministru zdravlja bila ta sto je obitav'o kod djukanovica za vrijeme školovanja. Bio dijete sa sela, pa onda došao na periferiju jednog tada grada (napredak ipak, sa sela na periferiju gradsku ) i zbližio se, onako kako to seljačka djeca umiju, sa djukanovicima koji su posle postali što jesu i eto, uznapredovo dobro. Ima li što u glavu manje je bitno, bitno je da je intimus sa preeeeeesednikom!

Makar 5 puta sam napisao, pišući za Pobjedu svojedobno, da će se citiram „ispostavit na kraju da je djukanovic jako naivan „Ko bi rekao da ću pogodit? Svak iole uman i politički pismen, kao što sam pogodio sve do sad, ne jer sam vidovit nego jer znam ponešto a i vidjelo se to, šta, kako i s’ kim djukanović tikve sadi. Koliko je koza pustio blizu kupusa. Moguće da se te opservacije gospodaaaru nijesu svidjele, al to su prosto fakti. Pa je onda njegov mali od palube djuranovic drško, za kog moram priznat da je najmanje glup, makar od urednika koje ja znam u cg, volšebno namješten za urednika Pobjede i nekako smo se prećutno dogovorili da ne saradjujemo. Miran je bio drško, krotak, fin. Znao je drško da se sa mnom može jedino kako ja smatram da treba, naučio dok smo saradjivali na „Analitici“ pa vidio da ga ja puštam da se pravi blesav, a onda mu dam do znanja da to nije pametno, sa mnom makar. Naučio Drško, što jes jes! Ili mu je neko rekao za onu fotografiju na kojoj smo Džo Bajden, moja malenkost i jos neki meni bliski.. Uglavnom znao je drško, pa se fino izmakao, volšebno, bez faula. Aplauz za „fer play“.

No, uz mene jedini čovjek koji je kritikovao djukanovića u „režimskim“ medijima, a u svrsi boljitka države cg (jer to je suština valjda?!) je njegov rodjak „miljo šok“. I zato mu treba čestitat. Nije morao, ljeŠe mu je bilo da ćuti, dobro živi ionako, nije se nešto okoristio o državu iako je mogao, rodjaci su bliski, timprije za milja čestitke. No nije se gospodaaaaaaaaaaru svidjelo ni to što ga rodjak kritikuje, jer, on zna najbolje, mislio je naivno.. „Svaka vlast kvari a apsolutna apsolutno” djukanović je imao apsolutnu, koja mu polako izmiče ako shvatimo ozbiljno priče, koje imaju osnova, o frakcijama unutar vlasti.

Djukanović i ja smo imali ok saradnju, za vrijeme mog angazmana u Pobjedi nikad mi nije sugerisao šta da pišem, u tom dijelu je ispao moderan, a ne guslarski političar. Mada, poznato je da bi to bio uzaludan rad a i da bi se moguce moglo upotrijebit protiv njega na način kao što to sad radi dule. No ja ne bih ipak, nije mi manir, ja u brk kažem što mislim, a nijesam brke mrsio od dps benefita koje su koristili svi odreda potčinjenici u istoj. Od čistačice u kabinet preko avetnoga šefa mu kabineta pa do same vrhuške vlasti. I porodica im naravno.

Mira Marković je svojoj kućnoj pomoćnici dodijelila stan u samom centru Bg, onda kad je zoricu brunclik kanila da poperi za ministra kulture, smijao joj se sav misleći svijet. Mislio sam da djukanovic nece pravit makar takve greške. Demantovao me je. Ulagao je u medije koji su ga tetošili, hvalili, lizali mu rastočki anus, i to dobro naplaćivali. Miljo i ja mu nijesmo bili po ukusu. Razumljivo. Ajde ja, nit’ smo rodjaci niti intimusi, taman ko što s duškom nije intimus, poznanici smo medijski tek, ali milja je morao malo oslušnut, kad mu je zborio što jeste. Ako ne na uvo a ono pišući.

Moguće da ga nije milo ni čitao „ko će čitat avetnoga milja, da šta zna ne bi pisa’ no bi se bavio bizMisom.. zida zgrade, avetinja! “moguće da je mislio kao gro novijeG crnogoraca, ovijeG što zbore „čirgiiiiiiiiiiiiiiiiiilicom“, nerazumljivom autentičnim crnogorcima i srbima, ako izuzmemo onu sa šeširom iz Pive. Da se ne naljuti na fakte budući da se predsednik „so podgorica“ naljutio što mu se pominju koreni iz Pive kad je covek predsednik „so pg“. Ali prošlost odredjuje budućnost, pa je tako pivski koren odredio nekom parlament a nekom stolicu predsjednika opstine. Necu reć gradonačelnika, jer pg nije grad pa ni predsjednik nečeg takvog ne može bit načelnik. Grad čine ljudi a ljude čine svijest i angažman. Nema gradjanske svijesti dje fascinacija „Deltom“ ravna vidjenju letećeg tanjUra!

Uglavnom, Dule je relaxiran, „Genexova skola“, opušten, smije se. „Genexova škola“ za one koji ne znaju a mnogo je takvih, podrazumijeva, prvo jaku bliskost sa službom pa tek onda ekonomsku nauku.
Relaxiran dule, nasmijan, kao posle partije tenisa, ili tek izasao iz saune. Ne prijeti nego „cima“. Da prijeti bio bi manje opasan, zna on, genexova skola .. A cima dule s’ faktima, malo video bibera pa malo audio soli, na pizzi cg javnosti političke. A pizza je ‘rana za sirotinju. Kechup čuva dule kao aša adutskog, da bude „razliven“. Ketchup. Pa navodi djukanovića da se „izuva“ jer će u protivnom on morat da kaže. Dobra varijanta, namazan dule. I napose „telekom“. Pisao sam o tom u Pobjedi, nije imao ko da čita.

Imao sam uvid u te spise, po prirodi političkih konekcija, donesen mi je na ruke taj papir, tad sam još napisao, btw. šta tamo piše. Da postoje odredjen NAZNAKE da su vršene neke zakulisne radnje. I naravno pošto sam i tad znao šta to znači napisao sam da će to „naznake“ bit preimenovano u krivično djelo onog trena kad „Uncle Sam“ riješi da neke osobe pusti niz vodu. Da li je došao taj trenutak? Ili ima budala koje misle da knežević istupa sam, i da iza ledja nema nikog ko ga podupire? No za vrat mu ne duva niko, za razliku od nekih. E tu je razlika.

Saša Dr. Đurović

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.