Advokati Jovice Vukotića traže ga puste na slobodu

0

Branioci navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, tražili su od Višeg suda da ga pusti na slobodu, jer, kako tvrde, ne postoje razlozi zbog kojih bi taj osumnjičeni za pokušaj ubistva dvojice sugrađana ostao u pritvoru.

Više državno tužilaštvo sumnjiči Vukotića da je, sa nedavno ubijenim Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem, pokušao da ubije dvojicu članova suprotstavljenog kavačkog klana – Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Žalbom, u koju su “Vijesti” imale uvid, traže da se ukine rješenje kojim je sudija za istragu Vladimir Novović stavio na snagu odluku o određivanju pritvora Višeg suda, donijetu 8. februara 2019.

Ocijenili su da je nejasno zašto sudija stavlja na snagu rješenje donijeto tačno godinu prije Vukotićeve ekstradicije Crnoj Gori, kada su u međuvremenu, u toj istrazi saslušani i taj Kotoranin i brojni svjedoci.

Ističu i da je nakon saslušanja više svjedoka, dvojice oštećenih i pribavljanja dokaza, u julu 2019. godine taj sud ukino pritvor Šakoviću.

“Jer svi ovi iskazi dovode u pitanje i samo postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni Vukotić u ovim krivičnim djelima učestvovao. Uostalom, upravo iz razloga što Vukotić kritične prilike nije ni bio u Kotoru, okrivljenom Šakoviću je pritvor već ukinut”, piše u žalbi.

Objašnjavaju i da je Vukotić bio u pritvoru u Beogradu, a ne u bjekstvu, kada je Crna Gora za njim raspisala potjernicu:

“U međuvremenu, tokom istrage koja je slijedila nakon određivanja pritvora… Vukotić Jovan je saslušan 19. juna 2019. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Beogardu, a saslušan je i 8. februara pred sudom. Samim tim njegovo prisustvo procesnoj radnji saslušanja okrivljenog je obezbijeđeno i više uopšte nije ni neophodno da on lično prisustvuje procesnim radnjama u istrazi. Istraga može biti okončana i bez njegovog daljeg prisustva u ovoj fazi postupka i to na različite načine, pa i bez podizanja optužnice”, napisali su branioci.

Podsjetili su sudije Višeg suda i da je Šakoviću, koji je okrivljen u istom postupku, pritvoru ukinut upravo jer su njihove kolege 16. jula 2019. godine ocijenile da su prestali razlozi za dalje trajane pritvora:

“Jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šakovića i Vukotića, te iskaza oštećenih svjedoka koji su potvrdili odbranu Vukotića da kritične prilike nije bio u Kotoru, kao i iskaza svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović tada nalazio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka oštećenog Stupara koji je naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjića, da nikoga od tih lica nije poznao i da ne zna ko je pucao na njih”…

Mustafa u sobi sa Kotoraninom

Vukotić je dobio je društvo u pritvoru – zatvorske vlasti su u sobu u koju je smješten prebacili Baranina Edmonda Mustafu.

Kotoranin je do utorka bio sam u sobi 10 na trećem spratu Istražnog zatvora.

Zbog navodne ugrožene bezbjednosti tog pritvorenika, zatvorski policajci 24 sata stoje ispred ćelije u koju je smješten 8. februara.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da u sobu ništa ne može biti unijeto bez odobrenja direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Tomića.

Vukotić je 8. februara iz Beograda izručen Crnoj Gori. Iz bezbjednosnih razloga, ekstradiran je u strogoj tajnosti.

Njegov branilac, advokat Damir Lekić, dostavio je “Vijestima” Vukotićevu izjavu u kojoj tvrdi da u Istražnom zatvoru nije dočekan “zvižducima i psovkama” i da mu nije ugrožena bezbjednost.

“I uprava i ostali pritvorenici dočekali su me više nego korektno. Osjećam se sigurno, jer je Crna Gora moja država i moja kuća. Od kada sam stigao nisam imao nikakvih problema sa bezbjednošću”, tvrdi Vukotić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.