Abazović u posjeti Briselu: Predstavlja stanje pregovora u Crnoj Gori

3

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boraviće od 16. do 18. marta u prvoj zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) predstaviti i stanje pregovora u Crnoj Gori. Platformu za posjetu usvojila je Vlada na sjednici u četvrtak.

On će se obratiti Odboru u vezi usvajanja Nacrta rezolucije Evropskog parlamenta za Crnu Goru za 2019. i 2020, čiji je predlagač izvjestilac za Crnu Goru u EP Tonino Picula.

Krajem marta ili početkom aprila se očekuje glasanje pred AFET-om, a u maju i usvajanje Rezolucije EP o Crnoj Gori tokom plenarnog zasjedanja.

U dokumentu se navodi da će akcenat u razgovorima biti na temama u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine, što će “biti prilika da se sa sagovornicima predstavi trenutno stanje u ovim oblastima u Crnoj Gori i razmijene mišljenja o budućim planovima i daljem toku pregovora i daljem reformskom i razvojnom putu”.

Abazović će se sastati i sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, potpredsjednicom Evropske komisije Verom Jurovom i komesarom za životnu sredinu i ribarstvo Virginijusom Sinkevičijusom, a zatraženi su i susreti sa zvaničnicma NATO-a i predstavnicima Evropskog parlamenta.

“Susreti sa evropskim zvaničnicima će biti prilika da se još jednom potvrdi jasno opredjeljenje Crne Gore da dalje radi na reformama u oblasti vladavine prava, kao okosnici pregovaračkog procesa sa EU, a sve u cilju ubrzavanja pregovaračkog procesa i dinamičnijeg ulaska u narednu fazu – privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja”, navodi se u vladinoj platformi.

Ističe se da je oblast životne sredine u fokusu agende EU za naredni period, te će razgovori, kako se navodi, biti prilika i za afirmaciju saradnje u ovoj oblasti, a na liniji predstavljene Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru Ekonomsko-investicijskog plana.

U nacrtu izveštaja EP o Crnoj Gori koji je objavljen u februaru izražava se “ozbiljna zabrinutost” zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama. Izveštaj se prvo izglasava na Spoljno političkom komitetu a zatim na plenarnoj sjednici kada dobija formu Rezolucije Evropskog parlamenta.

Poslanici EP podnijeli su više od dvije stotine amandmana na Nacrt izvještaja, a oni se između ostalog tiču potrebe da lokalni izbori budu održani istog dana, neophodnih konsultuja sa evropskim partnerima prije nego što izmijene ključni zakoni koji su sačinjeni uz podršku Evropske komisije, spoljnih uticaja na izbore u Crnoj Gori…

3 Comments
 1. Ivi komentariše

  Bogami ni da su ti dali pare i vakcine. Ne, nego su podigli kredit, a vakcine iz Rusije. Pa ćemo mi da plaćamo tvoju zaljubljenost u Brisel.

  8
  1
 2. Kontra revolicija komentariše

  Jel to otišao na raport i da primi katalog sa naredbama za sledecih 6 mjeseci ?.
  Mora da pripazi da ne bi postao Briselska fukara bez dostojanstva !.
  I kad vec ide tamo nek donese vakcina, valjda ce Brisel imati “mali dar” za doušnike !.

 3. Sotonjara! komentariše

  Šta doživih, šiptar zastupa cetnikklerofasisticku zgadiju po svetu vala će vas nahvaliti 🤣🤣
  Drilaš sad im ga turi do balčaka 🤣🤣

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.