Abazović pisao ambasadorima: Ne smijemo preći preko ovoga, ne možete ćutati ni vi

Abazović pisao ambasadorima: Ne smijemo preći preko ovoga, ne možete ćutati ni vi

Nakon što je objavljen snimak na kome su Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, oglasio se i lider GP URA Dritan Abazović.

On je, kako je navedeno u saopštenju, pisao ambasadorima i evropskim poslanicima.

“Naime, ovo je kontinuitet onoga na šta godinama upozoravamo, da su u Crnoj Gori svi izbori pokradeni, za šta su i do sada postojali dokazi, ali se uvijek nailazilo na ćutanje nadležnih institucija koje su ostale u službi zaštite direktnih aktera svih otkrivenih afera. Ono što razlikuje prethodnu od ove je činjenica da imamo „svjedoka saradnika“ u liku biznismena Duška Kneževića koji tvrdi da je novac namijenio vladajućoj stranci. Jasno je i to da je Slavoljub Stjepović u cjelom slučaju samo kurir svoje partije koji pošiljku odnosi svome šefu, inače aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću. Zatim vjerovatno dogovorno novac rapoređuju na teren gjde se koristeći tužne sudbine osiromašenog stanovništva, kupuju glasovi, a samim tim i izborna volja građana”, navodi se u pismu Abazovića.

Kako je dodao, niko, pa ni evropske adrese ne smiju više da ćute.

“Nijesam siguran da bilo ko u Crnoj Gori ima pravo da prećuti sve ovo što se dešava, ali da više ne stoje ni Vaša opravdanja kako nemate mandat da se mješate u unutrašnje stvari naše države. Jer, ovdje je riječ o vrijednostima, a ne o pojedinačnom slučaju. Ukoliko zajednički nešto ne učinimo, Crna Gora će nepovratno ostati privatna država. Pozivi da u parlamentu razgovaramo sa ljudima koji su ogrezli u organizovanom kriminalu, svoju političku karijeru započinjali ratnim djelovanjem na prostoru bivše Jugoslavije, a nastavili kroz šverc cigareta i trafiking narkotika, nakon ovog posljednjeg snimka dodatno gube svaki smisao. Sa tim ljudima moraju razgovarati specijalni tužilac i sudije, a ne poslanici”, naveo je Abazović.

Vjerujući, kako dodaje, da je zajednički cilj da se integracioni procesi u Crnoj Gori dodatno ubrzaju te da evropska agenda dobije značajnu dinamiku, Abazović im apeluje da preko “ove afere ne pređete kao preko afere „Snimak“ koja se prilično uzaludno ponavlja svake godine u izvještaju o progresu.”

“U svakoj demokratskoj državi predsjednik stranke koja se finansira na ovakav način odmah bi podnio ostvaku, a svi akteri afere bili bi makar u izviđaju specijalnog tužilaštva. Podsjećam i da je i bivši premijer Hrvstake Ivo Sanader uhapšen između ostalog, zbog nelegalnog finsiranja svoje stranke. Poštovane ekselenicije, smatrajući Vas iskrenim prijateljima Crne Gore, molim Vas da nam pomognete, prije nego što se vlast počne valjati ulicama. Ne tražimo podršku za svoje političke subjekte, nego za istinu, pravdu i zakonitost. Ako već nijeste u mogućnosti da nam pomognete, pored toga što ulažete mnogo resursa u trasformaciju naših zarobljenih institucija, onda Vas krajnje prijateljski i dobronmjerno molim, da se suzdržite od javnih pohvala za ovakvu vlast, kako bi sačuvali sopstevni kredibilitet, ali i ugled država ili organizacija koje predstavljate”, poručio je Abazović u pismu.

kako smatra lider GP URA, nakon tridest godina jedne vlasti, odlazi možda i posljednja šansa “da se zajednički uključimo u demokratski vagon za EU.”

“Ne dozvolite da sva energija koja je utrošena prethodnih godina, naprosto nestane. Snimak koji je objelodanjen, jasno govori da ovo nije zemlja poštenih izbora, a da vlast ne proizilazi iz slobodne volje građana kako je to Ustavom propisano. Ako to prećutimo, slegnemo ramenima, onda naprosto odustajemo od svih temeljnih vrijednosti zapadne demokratije, rušimo temelje na kojima počiva Evropska unija i izdajemo ideju slobode za koje su živote dali brojni građani država iz kojih dolazite. Zato Vas molim da zajedno izgradimo državu koja će biti ponos nas građana Crne Gore, svih njenih prijatelja širom svijeta, ali i Evrope kojoj zajednički težimo. Pružite nam ruku za zajedničku budućnost”, zaključio je Abazović u pismu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *