Zvezdan Terzić detaljno o finansijama Zvezde: Na startu svake sezone smo u minusu 25.000.000 evra, trošimo novac koji ćemo tek da zaradimo

1

Prva mera pozdrazumevala je smanjene plata za 50 odsto u tromesečnom periodu (april, maj, jun), mada ima nagoveštaja da će pred fudbalere Crvene zvezde bio stavljen predlog da pristanu na trajno „rezanje“ primanja.

Razlog su, naravno, efekti pandemije virusa COVID-19, a čemu se, naširoko i detaljno, u autorskom tekstu za Blic oglasio generalni direktor srpskog prvaka, Zvezdan Terzić, objašnjavajući kako će svi osetiti posledice globalne krize i u ovdašnjim uslovima. Prema njegovim rečima „fudbalski sistem na globalnom nivou već sad je pokazao sve manjkavosti“, pa tako podseća da su usled neplanirane pauze svi najveći svetski klubovi odlučili da se igračima umanje plate za period dok lopta miruje.

„Klubovi imaju finansijski plan prihoda, i na osnovu toga preuzimaju i obaveze. I sad, kad je stao priliv, jer nema utakmica, klubovi ne mogu da ispoštuju ugovorima preuzete obaveze. Ovo je dokaz da svi klubovi troše novac koji tek treba da zarade. Ovo je dokaz da i najveći klubovi nemaju finansijske rezerve da produže život kluba dva, tri meseca“, uverava Terzić, pre nego što će secirati problem.

I najaviti da bi na stadionu „Rajko Mitić“ uskoro moglo da dođe do drastičnog smanjena plata prvotimcima.

„Svedoci smo da tek predstoje razgovori sa igračima da im se ugovori smanje i za budući period, jer se klubovi pripremaju za novi život sa manjim budžetima. Da ne pominjemo da je ogromna većina klubova inače već zadužena. Glavni izvori prihoda su TV prava, ulaznice i sponzori, u manjoj meri i prihodi od transfera i bonusi od UEFA takmičenja. Sve lige Evrope insistiraju da se šampionati završe, zbog ugovora vezanih za televizijske prenose određenog broja utakmica. Nadamo se da će se nacionalna prvenstva nastaviti i završiti, i da klubovi neće ostati uskraćeni za ovaj izvor prihoda, mada smo već svedoci da mnogi vlasnici TV prava osporavaju plaćanja pojedinih rata iz ugovora“.

Kad sve ovo prođe, a ne deluje da će skoro, u početku će se sport igrati bez prisustva gledalaca. Najmanje do 1. septembra na teritoriji Srbije. Možda i do kraja kalendaske godine.

„Ono što se sada predviđa to je da će se utakmice u nastavku prvenstva igrati bez publike i u tom segmentu klubovi će pretrpeti velike gubitke. Ako se obistine predviđanja da će se i čitava naredna sezona igrati bez publike, to će biti veliki finansijski udarac na kasu. Kompanije kao sponzori će sigurno da osete posledice najavljene ekonomske krize i normalno je očekivati da ogromna većina, smanjujući troškove, prvo smanji rashode za reklamu. To je automatski manje novca od sponzora za sve klubove. Očigledno je da će u evropskom fudbalu biti znatno manje novca nego do sada, i da klubovi moraju da smanje troškove“.

Postavlja se pitanje kako će u novonastalim okolnostima funkcionisati crveno-beli.
„Crvena zvezda 85 odsto prihoda ostvaruje iz inostranstva i direktno je zavisna od finansijske situacije na globalnom nivou. Crvena zvezda nema strukturu prihoda kao ogromna većina klubova širom Evrope kojima su glavni prihodi od TV prava, ulaznica i sponzora. Crvena zvezda od televizije (1%), ulaznica (8%) i sponzora (21%), od čega inostrani sponzori 15% i domaći sponzori 6%, ostvaruje tek 30% svojih ukupnih prihoda. Zvezda najviše prihoduje od transfera fudbalera (40%) i bonusa od UEFA takmičenja (30%). Oba ova izvora su potpuno nesigurna i nepredvidiva. Pri tome, treba imati u vidu da su prihodi od TV prava, ulaznica i sponzora neto prihodi (nemate nikakvih troškova), a prihodi od transfera i UEFA bonusa su bruto prihodi (klub ima značajne troškove vezano za ove prihode)“.

„Prlikom transfera: 5% FIFA, 3% FSS, 8% agentima, procenti prethodnim klubovima… Prilikom UEFA bonusa: premije igračima, troškovi organizacije utakmica, troškovi putovanja… Iz ove kratke analize lako je zaključiti da je uvek bolje po klub kada u strukturi prihoda imate veći udeo od TV prava, ulaznica i sponzora, a manji udeo od transfera i UEFA takmičenja. Nažalost, Crvena zvezda nije u toj povoljnijoj situaciji“.

Terzić objašnjava kako svi evropski klubovi troše novac – unapred.

„Ako neko u junu 2020. preuzme klub na nuli ali i sa nulom u kasi, a pred sobom imate sezonu koja će da vas košta 30.000.000 evra (da biste ostvarili sportske rezultate – osvajanje titule i eventualni plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, da biste uložili u igrače koje kasnije možete i da prodate…), a pošto nemate redovne mesečne prihode od ulaznica i TV prava (osim od sponzora koji daju 5.000.000 miliona evra), i samo čekate prihod od eventualnih transfera narednog leta i od eventualnih UEFA bonusa, vi ste u startu u minusu 25.000.000 evra. U slučaju da narednog leta ostvarite izvanredne rezultate (plasirate se u Ligu šampiona i dobijete 16.000.000 evra, prodate ulaznice za 4.000.000 evra i realizujete transfere igrača u vrednosti od 10.000.000 evra), vi ćete sav prihod morati da utrošite na sezonu koja je iza vas. Na taj način ćete opet ući u sezonu u kojoj imate samo sigurne rashode. To znači da vi svake godine trošite novac koji bi tek trebalo da zaradite. Klub u suštini živi na kredit“.

Prema njegovim rečima, prihodima ostvarenim u septembru klub plaća prethodnu sezonu.

„Da bismo došli do Lige šampiona, mi smo već potrošili 30.000.000 evra. Ne počinjemo sezonu sa punom kasom, sa novcem koji je potreban da se finansira tekuća sezona. Imamo 5.000.000 evra od sponzora, a potrebnu razliku od 25.000.000 plaćamo kad novac zaradimo, a to je unazad. To je ponovo potvrda da klubovi troše novac koji bi tek trebalo da zarade“.

Jedini način, podvlači Terzić, da Zvezda ostane konkurentna u sportskom smislu, a pritom vodi računa o finansijama jeste – rizik.

„Mi smo upravo ogromnim rizikovanjem, ali i vizionarskim načinom poslovanja uspeli da ni iz čega osposobimo klub da osvoji četiri titule, učestvuje jednom u Ligi Evrope i dva puta u Ligi šampiona. Da smo čekali da prvo obezbedimo novac, pa posle toga da gradimo tim, nikada ne bismo napravili ove rezultate. Sada nas je pandemija izbacila iz koloseka i dovela do trenutnog problema sa likvidnošću, ali mi ćemo i te probleme da prevaziđemo, kao i mnogo puta ranije. Ubeđen sam da ćemo kao klub iz svega ovoga da izađemo pametniji, jači i organizovaniji. Pre svega moramo da za 30% smanjimo ukupne rashode na godišnjem nivou, ali izbalansirano, da smanjenje u većoj meri ne bi ugrozilo sportske rezultate i očekivane prihode. Došao je trenutak da kao što smo već jednom uradili, napravimo dva koraka unazad, da bismo u nekom narednom periodu mogli da napravimo pet koraka unapred. Idemo dalje pažljivo, sa jasnim planom i čvrstom idejom. Cena uspeha će biti težak rad, posvećenost poslu i odlučnost da Crvenu zvezdu održimo tamo gde joj je i mesto. Na vrhu“, zaključio je generalni direktor srpskog šampiona u autorskom tekstu za Blic.

(FOTO: Star sport)

1 Comment
  1. gost komentariše

    bice da se svima plate smanjuju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.