Zvanično: Zabrana javnih okupljanja, škole neće raditi najmanje 15 dana!

0

Obustava svih javnih i privatnih okupljanja i skupova, obustava nastave u obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana, najbitnije su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Mjere su sljedeće:

1. Zabrana slijetanja/polijetanja u/iz Crne Gore svih vazduhoplova iz/prema Švajcarskoj

2. Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila 2020. godine.

3. Zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mjestima (sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni i drugi skupovi uključujući i posjete licima smještenim na bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovima, centre socijalne i dječje zaštite ili se nalaze na izdržavanju kazne zatvora)).

4. Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana sa početkom 16. marta 2020. godine.

5. Sprovođenje mjera od strane korisnika i vlasnika, tržnih centara, velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, objekata za sport i rekreaciju i bazena, igraonica za djecu i sličnih objekata…

6. Poslodavcima da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla.

7. Poslodavcima da izvrše preraspodjelu radnog vremena jednom od roditelja, staratelju, ili usvojiocu djeteta mlađem od 11 godina, tokom perioda iz tačke 2 naredbe, u skladu sa prirodom posla.

8. Zatvaranje graničnih prelaza prema BiH: Šćepan polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prelaz: Šuče – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Hrvatskoj – Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik i za pogranični saobraćaj.

U naredbi se navodi da ko ne postupa po nalozima kojima su naložene mjere iz člana 1 naredbe podliježe krivičnoj odgovornosti, saglasno članu 287. krivičnog zakonika Crne Gore.

Naredba stupa na snagu danas, 13. marta.

Privremeno se zabranjuje i ulazak kruzera i jahti, a Ministarstvu unutrašnjih poslova predloženo je da privremeno zatvori manje granične prelaze i granične prelaze za pogranični saobraćaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.