Žujović i Despotivić porukama dogovarali teroristički napad

0

Poslije jučerašnjeg terorističkog napada ispred ambasade Izraela u Beogradu, kada je Miloš Žujović (25) iz Mladenovca, koji je promijenio ime u Salahudin i postao vehabija, strijelom iz samostrijela pogodio pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića (34), istražitelji utvrđuju okolnosti terorističkog akta

U toku večeri i jutra policija je uhapsila i nekoliko Žujovićevih saradnika, a među njima i Igora Despotovića (25), koji je već osuđivan zbog planiranja terorističkih napada u Srbiji.

– Utvrđeno je da su Žujović i Despotivić bili „na vezi“, odnosno da su duže vrijeme razmjenjivali poruke u kojima su dogovarali teroristički napad koji je Žujović juče i izveo – izjavio je izvor „Kurira“ upoznat sa slučajem i dodaje da je u telefonima Despotovića i Žujovića pronađena njihova komunikacija.

– Razmijenili su više SMS poruka, i iz njih je jasno da su do tančina razrađivali plan za konkretni događaj, odnosno napad koji se juče i dogodio ispred izraelske ambasade na Dedinju – rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Podsjetimo, ministar policije Ivica Dačić juče je saopštio da je uhapšen Igor Despotović.

– U Beogradu je uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje. Riječ je Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je prije dvije godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad. Postupak protiv njega se i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora. On je poslije toga nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta – rekao je Dačić.

Despotović je u aprilu ove godine osuđen na kaznu zatvora od tri godine, zbog podsticanja na izvršenje krivičnih djela.

On je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova koje je postavljao na društvene mreže, iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

– Hapšen je i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom „Sarin“. Radikalni islamista Despotović tada je uhapšen kada se spremao da kamionom, po uzoru na teroristički čin u Barseloni, gazi ljude po centru Beograda – podsjetio je izvor.

Inače, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović pogođen je strijelom u vrat dok je obezbheđivao ambasadu Izraela.

Jevremović je poslije ranjavanja uspio da upuca Žujovića, koji je preminuo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.