Zogović: Predsjednici sudova koji su više od dva puta birani da sami podnesu ostavke!

1

Predsjednici sudova, koji su, suprotno Ustavu i zakonu, birani više od dva puta na pomenute funkcije, treba odmah da podnesu ostavke, poručio je Milun Zogović, funkcioner DF-a.

”Neophodno je, u paketu s njima, da isto učine i svi članovi Sudskog savjeta, koji su ih izabrali. Upravo tu i leži ključ zarobljenog i ispolitizovanog sudstva, kontrolisanog direktno sa tih pozicija. Svojim angažmanom oni su dokazali da primarno nijesu predsjednici sudova, niti članovi Sudskog savjeta, nego puki politički komesari DPS-a sa jasnim zadatkom očuvanja političkih monopola bivše vlasti.

Gotovo identičan je i stav Evropske komisije, kao i svih relevantnih međunarodnih adresa, koje se bave vladavinom prava, i koje su jasno targetirale otvorene probleme našeg pravosuđa.

Nezavisno i nepristrasno pravosuđe je Conditio sine qua non za izgradnju pravne države. To je uslov bez kojeg se, naprosto, ne može govoriti o vladavini prava u punom smislu riječi. A pomenuta organizovana grupa, na čelu sa po treći put izabranom predsjednicom Vrhovnog suda, Vesnom Medenicom, kao i predsjednicom Sudskog savjeta, Vesnom Simović-Zvicer, predstavlja najveću prepreku za depolitizaciju sudstva, a samim tim i za izgradnju pravne države i vladavine prava.

Tamo, gdje nema sudske nezavisnosti i nepristrasnosti, teško je govoriti o ljudskim pravima i slobodama. Pravičnost i ishod postupka u najvećoj mjeri zavise od onog ko pravdu primjenjuje, a upravo ova organizovana grupa je najveći tamničar crnogorskog sudstva i, samim tim, pravde i pravičnosti.

To su adrese, sa kojih su dolazile najbrutalnije i najrigidnije direktive za politički progon neistomišljenika, prvenstveno lidera, članova i funkcionera Demokratskog fronta, kroz montirane tužilačko-sudske, inkvizitorske procese.

Depolitizacija sudstva predstavlja jedan od prvih zadataka buduće vlasti, koja će na tom putu beskompromisno otkloniti sve prepreke, a ostavkama, ličnim činom, kako to definiše i gospođa Medenica, samo bi se ubrzao pomenuti proces, i otvorila mogućnost da oni, koji su nezakonito obnašali najveće funkcije, povuku bar jedan ispravan i odgovoran potez prema građanima Crne Gore.

Dijelim mišljenje značajnog broja uglednih pravnika da, ako izostanu ostavke, treba ekspresno staviti van snage neustavni član 139a važećeg Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koji je nasilno “usađen” u zakonski tekst, da bi se omogućilo da kandidati iz reda uglednih pravnika i nakon isteka mandata nastave sa obavljanjem funkcije.

Na taj način bi se, do izbora novog Sudskog savjeta, otklonila mogućnost za neustavno i nezakonito djelovanje pomenutih osoba. A to je, svakako, manji rizik od aktuelnog, kao i ispravan put temeljnih reformi, neophodnih za ozdravljenje našeg pravosuđa.”

1 Comment
  1. Кнез Васојевић komentariše

    Тачно тако

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.