Živković: Nacionalizam i populizam su se spojili da se obračunaju sa Crnom Gorom

0

Na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Plav birao je članove Opštinskog odbora. Konferenciju je otvorio predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković.
On je govorio o tome kako bi DPS trebalo da djeluje u ovom kraju u narednom periodu, ističući da je siguran u kvalitet odbora u Plavu, kao i u one ljude koji svakodnevno predano rade na prenošenju misije DPS-a.

“To pokazuje i činjenica što smo dio vlasti ovdje, uspostavili smo dobre koalicione odnose, sačuvali smo jedinstvo unutar našeg državotvornog bloka, to je dobitna kombinacija kako jedna dobra koalicija može isporučivati dobre rezultate”.

“Danas DPS ima oko 26% podrške što nas čini najjačim političkim subjektom u Crnoj Gori i to nam mnogo znaći budući da smo završili u opoziciji nakon 30 godina. Duboko sam uvjeren u uspjeh svega što smo uradili na polju reforme naše partije, od neposrednih unutarstranačkih izbora za predsjednika i potpredsjednike, do toga da smo izabrali partijsko rukovodstvo na lokalnom nivou takođe neposrednim putem, a danas biramo nove opštinske odbore, pa sve do organizovanja kongresa u septembru kada ćemo imati novu partijsku platformu i birati novi Glavni odbor. Za nas je veoma bitno da se reorganizujemo i pripremimo za izazove koji nas očekuju od lokalnih pa sve do, uvjeren sam, vanrednih parlamentarnih izbora. Samo upornim i vrijednim radom možemo se vratiti na vlast”, kazao je Živković.

Dodaje da je dobro što se desio 30. avgust da bi uvidjeli šta je njihova politička alternativa.

“I vidjeli smo. Četiri godine kasnije, mi više nemamo prava na grešku. Četiri godine bez razvoja, bez investicija, nerada, neozbljnosti, poigravanja sa životima građana, provedene u svađama i obmanama, promijenjene tri vlade. Oni ne mogu biti partneri jedni drugima i ne mogu na taj način graditi Crnu Goru. Mogu vršiti vlast koja niti je stabilna, niti je za dobro naše države. Karakterišu je šovinizam, fašizam i nacionalizam. Pogledajte izjave Marka Kovačevića, retoriku Andrije Mandića. Protive se svemu onome kako mi doživljavamo Crnu Goru, kao multinacionalnu demokratiju, evropsko društvo u kome se razvijaju demokratski procesi, emancipovano društvo koje teži evropskom sistemu vrijednosti. Oni sprovode svoju političku agendu iz vlasti, a u vlasti postoje oni koji pristaju na ucjenu. Andrija Mandić nije u apsolutnoj većini, on ima samo 9 poslanika, ali dopuna tome su Demokrate koje kažu da su građanski, evropski subjekt i PES koji takođe kaže da su građanski, evropski politički subjekt, a nijesu, jer da jesu neko bi pokazao politički integritet i rekao ovo: Ovako ne ide. Zašto ti MaNdiću hoćeš da mijenjaš karakter Crne Gore, njen spoljnopolitički kurs, svijest građana i građanski koncept? To ne može tako“, kaže Živković.

Ističe da sve hoće da urade preko noći, da se razračunaju sa Crnom Gorom u kratkom roku – promjena Ustava, promjena simbola, promjena jezika, dvojno državljanstvo, a onda slijedi pitanje – pa šta će vama nezavisna država?.

” Nacionalizam i populizam su se spojili da se obračunaju sa Crnom Gorom. To je udružena akcija između navodnih građanskih subjekata i nacionalista. Crna Gora može biti isključivo građanska država u kojoj svaki njen građanin, kako god se nacionalno osjećao, ima dostojanstven život”, istakao je Živković.

Kazao je da se kroz priču o boljem životnom standardu građanima serviraju i druge teme.

“Bojim se da se jedan dio javnosti još uvijek nije probudio. Anestezirano čekaju da neko nešto promijeni u Crnoj Gori. Na ozbiljnim funkcijama na vlasti se nalaze ljudi koji o sistemu ne znaju ništa. Spajić se poigrava s Parlamentom, ne dolazi na zasijedanja, njega to ne zanima, kako se ministri ponašaju, pričali su kako se mi ponašamo, danas imaju svi zadužene automobile, obilno koriste reprezentacije. Vidite njihov odnos prema građanima? Zapala je vlast one koji su, nažalost, najneukiji, i danas plaćamo cijenu toga. Pogledajte samo koliko su novca iz budžeta izdvojili za sjever. Uzmite za primjer Bijelo Polje gdje su opredijelili 600.000 eura i Tuzi, gdje je opredijeljeno 4 miliona. To je zato što politike koje čine većinu u određenim opštinama na sjeveru treba da dobiju manje da ne bi realizovali planirane projekte. To je osveta sjeveru Crne Gore. A glasove dobijaju na to što nam nude da manje radimo, a da više zarađujemo, pa gdje to ima? I pitanje je iz kojih sredstava, a odgovor je iz zaduženja. Uskoro ćemo biti zaduženi 2 milijarde eura”, podsjetio je Živković.

“Impresioniran sam kako radite kao lokalna samouprava i čestitam vam na tome. Uz vrijedne i marljive ljude se borite za dobrobit građana ove opštine. Zato sve ovo o čemu sam danas govorio u perspektivi treba zajedno da pričamo građanima sa ovog područja, u obilasku domaćinstava. Potrudiću se da to bude način pristupa radu, koji je tradicionalno eminentan DPS-u. Tako ćemo obezbijediti podršku našoj politici i ostvariti željene rezultate na izborima koji su pred nama”, zaključio je Živković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.