Zenović: Crna Gora ulaže napore u pravcu usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima

0

Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike, saopštio je glavni pregovarač Predrag Zenović na završnom 17. sastanku Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku između Evropske unije (EU) i Crne Gore.

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kazao je državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERT) Nenad Vitomirović.

Vitomirović je, kao član pregovaračkog tima zadužen za Klaster 4 i šef radne grupe za Poglavlje 27, kopredsjedavao sastankom Pododbora u Briselu.

„Na Pododboru je razmatran napredak u oblastima koje pokrivaju poglavlja 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i 27. Životna sredina i klimatske promjene. Predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera su sa ostalim predstavnicima institucija i nadležnih ministarstava na dvodnevnom sastanku predstavili postignute rezultate i aktivnosti, kao i preduzete mjere u cilju jačanja administrativnih kapaciteta. Sa predstavnicima EK razmijenjena su mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende za poglavlja u sastavu Klastera 4″, navodi se u saopštenju.

“Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Intenzivirane su aktivnosti i za ostala poglavlja ovog klastera, kako bi se što prije ispunila završna mjerila,” istakao je Vitomirović.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bogert, je, kažu iz MERT-a, konstatovala da se sastanak Pododbora odvija u vrlo dinamičnom kontekstu procesa pristupanja Crne Gore EU, te da je u proteklih šest mjeseci prisutan snažan fokus obje strane na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

S tim u vezi, podvukla je da je nedavni napredak postignut u oblasti vladavine prava pohvalan, apostrofirajući da Crna Gora postaje prva zemlja zapadnog Balkana koja je došla do ove važne prekretnice.

Sa Međuvladinom konferencijom posvećenoj poglavljima 23 i 24 biće potvrđeno da je Crna Gora ponovni predvodnik u pregovaračkom procesu, te da će vrata za privremeno zatvaranje poglavlja biti otvorena.

U skladu s tim, ukazala je da će države članice pažljivo pratiti proces jačanja kapaciteta za sprovođenje preostalih obaveza, ali da Crna Gora može računati na snažnu podršku na njenom ambicioznom putu u pogledu implementacije preostalih reformi neophodnih za punopravno članstvo.

Bogert je podsjetila i na važnost usvajanja Reformske agende i sprovođenja reformi.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.