Zeman ponovo vrijeđao novinare nazivajući ih hijenama

2

Predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo je izvrijeđao novinare, nazvavši ih hijenama.

U intervjuu za tabloid Blesk, Zeman je rekao da “nije uopšte pretjerivanje” to što svojim saradnicima kaže da u salu za konferencije “pozovu hijene”, novinare koji čekaju u susjednoj sobi dok on ne uđe.

“Ne, nisam pretjerao. Većinu novinara smatram hijenama i nikada to nisam skrivao tokom 30 godina koliko sam u politici”, kazao je Zeman danas o tom snimku.

Zeman je ove sedmice uveo novu praksu na konferencijama za novinare, prekrivanje objektiva ili dizanje kamera kako ne bi bio snimljen njegov ulazak uz pomoć obezbjeđenja, pošto veoma teško hoda.

Televizija Nova objavila je snimak na kojem se čuje da je Zeman kazao saradnicima da sada “mogu da pozovu hijene u salu”.

Predsjednik Češke je rekao i da je javni servis “sa velikom radošću” snimio svojevremeno kako ga tjelohranitelji maltene vuku ili kako su istraživački novinari koji su se bavili sukobom interesa premijera Andreja Babiša skrivenom kamerom snimili razgovor sa njegovim sinom koji ima teže duševno oboljenje i postavljali mu, prema ocjeni Zemana, sugestivna pitanja.

Netrpeljivost Zemana prema novinarima eskalirala je prije nekoliko godina.

To je bilo prije nego što se njemu pogoršalo stanje zbog šećerne bolesti i javila neuropatija nogu zbog koje sve teže hoda.

Češke televizije su tada snimile Zemana u pripitom stanju, kako se klati i oslanja na zid, na tradicionalnoj svečanosti izlaganja krunskog nakita kraljeva pohranjenog u katedrali svetog Vida u dvorcu Hradčani u Pragu.

Video je dobio veliki publicitet u svjetskim medijima, kao i jedan drugi gaf koji je zabavio svijet, kada je tadašnji predsjednik Češke Vaclav Klaus ukrao u Čileu penkalo sa stola, što su kamere snimile.

“Riješio sam da počnem da koristim invalidska kolica. To što nisam to saopštio ranije nema veze sa mojim egom nego sa mojim nogama, da li će im biti bolje ili ne. Ako će biti bolje, izlišno je da koristim kolica. Ako neće, zašto da se mučim da hodam ili da me vuče moje inače sjajno obezbjeđenje”, rekao je Zeman o problemima zbog kojih je novinarima zabranio da vide kako ulazi u salu.

Zeman je i ranije vrijeđao novinare i prijetio im, a mikrofoni su svojevremeno zabilježili i njegovu opasku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da novinara ima suviše i da ih treba pobiti.

Zabilježen je i trenutak kad je Zeman uperio oružje na novinare u češkoj vojnoj bazi i kako se obradovao poklonu lokalnog političara, maketi automatske puške “kalašnjikov” sa natpisom “za novinare”.

Izvor: Beta

2 Comments
  1. Marko komentariše

    Ovaj Uređaj mora da čita Borbu,Kurir,Informer i crnogorske Vesti,garant,inače ne bi tako mislio o novinarima😆

    1. Marko komentariše

      Telefon poludio,koji Uređaj,Zeman bre!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.