Želi da povrati poljuljani autoritet: Jakov Briselski prvo cinkario vlast kod međunarodnih partnera, pa ih zove da slave IBAR!

0

Piše: Predrag Petrović, politički analitičar

Poziv za sastanak, koji je uputio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović liderima svih parlamentarnih političkih stranaka odiše ironijom, jer isti dolazi samo dva dana nakon njegovog putešestvija od Zagreba do Brisela, koje je za cilj imalo potkazivanje, odnosno ,,cinkarenje” parlamentarne većine i 44.Vlade CG.

U pozivu Milatović nagovještava da smatra da je veoma važno da partijske lidere u potpunosti informiše o zaključcima razgovora koje je imao u Briselu sa EU partnerima.

Ovaj poziv u samom sadržaju govori da slučajni predsjednik želi da povrati poljuljani autoritet, ali poziv sa definisanom temom nema nikakve veze sa ustavnim nadležnostima koje Jakov Milatović ima po Ustavu.

On se ponaša kao lik učitelja iz Ćopićevog romana ,,Orlovi rano lete”, onako mrk i zlovoljan želi da dijeli lekcije i prevaspitava parlamentarnu većinu, a time samo vodi sebe u samoizolaciji. Jedna od poruka Jakova Milatovića iz predsjedničke kampanje je bila da će sa pozicije predsjednika odblokirati zastoj u imenovanju ambasadora i formiranje funkcionalne diplomatske i konzularne mreže, a danas radi sve što je radio Milo Đukanović od 2020. godine.

Pored ove ustavne nadležnosti, koju predsjednik Države svojim stavovima i opstrukcijom dodatno urušava, isto je stanje i njegov odnos prema nadležnosti komandovanja Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost.  Očekivanja javnosti su da, povodom medijskih natpisa o zloupotrebi službenog položaja pojedinih visokih oficira VCG, Jakov Milatović pozove na razgovor ministra odbrane Dragana Krapovića, a da potom u dogovoru sa predjednikom Skupštine i Vlade smijeni kadrove Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića.

Poslije formiranja 43.Vlade na sve ključne pozicije u MO i VCG su vraćeni kopromitovani kadrovi bivšeg režima, na čelu sa NGŠ brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem, koji redovno održavaju tajne sastanke sa bivšim ministrom odbrane Predragom Boškovićem.
Da li nedavna petodnevna, iznenadna, van proceduralna i tajnovita borbena uzbuna, u dijelovima jedinica VCG ima neke veze sa združenim djelovanjem pojedinaca iz vrha Vojske i bivšeg režima, trebalo bi da bude predmet interesovanja predsjednika Milatovića, a ne pokušaj disciplinovanja parlamentarne većine i strančarenje u susret formiranju sopstvene stranke.

Na sastanku kod Jakova Milatoviča i na koktelu povodom dobijanja IBAR-a pojaviće se sigurno lideri opozicije, neki potencijalni budući koalicioni partneri, Šolakovi izvođači radova u Crnoj Gori, doćiće sigurno i odlazeči ministar pravde Andrej Milović.
On je na sjednici Vlade već najavio poruku, koju će na ovaj ili onaj način poslati Jakov Milatović na  zakazanom sastanku, a to je da umjesto sadašnje manjinske vlade preko vanrednih parlamentarnih izbora treba da se dođe do neupitno evropske, stabilne i pouzdane Vlade i parlamentarne većine koja je „neosporno evropska i državotvorna“.

Sastanak kod Jakova Milatovića će biti ozvaničenje nove političke ponude Šolakovih i Đukanovićevih medija, kao združeni projekat Prve i Druge familije.

Ostaje samo pitanje da li su u osmišljavanju ove političke alternative aktuelnoj parlamentarnoj večini imali udjela i neka lica iz ,,Skaj prepiski”, jer oni su bili glavni protagonisti i sponzori pri formiranju takozvane CPC, vršili uticaj na izricanje presude za lažni državni udar, organizovali belvederske proteste pri pokušaju sprečavanja ustoličenja mitropolita Joanikija, crtali grafite i doprinosili izazivanju vjerske i međunacionalne mržnje u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.