Želi da postigne “uvećanje antijela”: Mladić iz Sidneja primio dvije doze Fajzera i dvije AstraZeneke

0

Mladić iz Sidneja Tom Lis (34) vakcinisao se protiv koronavirusa ukupno četiri puta i to sa dvije različite vakcine – prve dvije doze primio je AstraZeneku, a druge dvije Fajzer. Ovu odluku donio je samostalno i, kako tvrdi, do cjepiva nije došao preko reda.

Naime, Lis je dvostrukom vakcinacijom želio da postigne ono što naziva „uvećavanje antitijela“.

Prvu dozu AstraZeneke primio je 31. marta. Istog dana primio je i prvu dozu Fajzera. Zatim je 30. juna primio drugu dozu AstraZeneke, a potom 12. jula drugu dozu Fajzera u ponedjeljak u centru za vakcinaciju u olimpijskom parku u Sidneju.

“Ako Delta varijanta želi da testira svoju snagu, trebalo bi da se spusti do Velikog Sidneja“, tvitovao je sa svojom slikom potvrde o kovid vakcinaciji, prenosi Dejli mejl.

Uz video o svom putu tokom vakcinije, dodao je: „Ovo je možda najveće umjetničko djelo koje je proizašlo iz pademije. Trijumf slobodnog čovjeka nad birokratijom“.

Lis je najavio da planira da ode kod svog ljekara opšte prakse i uradi laboratorijske analize krvi, da bi vidio kakav efekat ima odluka koju je donio da primi ukupno četiri doze vakcine od dva različita proizvođača.

Nauka, za sada, ne poznaje ovakav slučaj. Još nisu rađena istraživanja koja bi pokazala da li je ova kombinacija efikasna i koliko.

Naučnici su ispitivali kakav efekat mogu imate dvije doze dva različita proizvođača, ali i te studije su još u ranoj fazi. Jedna takva Com-COV, koju je sproveo Univerzitet Oksford pokazala je da ako se primi jedna doza AstraZeneke, a potom i jedna doza Fajzera, zaštita je jednako dobra kao kada se primi dvostruka doza Fajzera. Međutim, obrnuti redosljed, odnosno prvo Fajzer pa AstraZeneka, dala je slabije rezultate.

Sa druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija juče je objavila da ne preporučuje miješanje vakcina različitih proizvođača ocijenivši to kao “opasan trend”.

“Nisam se vakcinisao preko reda”

Ovaj slučaj privukao je pažnju australijskih medija iz još jednog razloga. U Australiji Fajzer vakcina dostupna je samo osobama starijim od 40 godina i za one koji rade u kritičnim sektorima poput turizma, dok se AstraZeneka daje svima koji to žele.

Lis insistira da nije “nikome ukrao vakcinu”, da se nije vakcinisano preko reda (ili veze) već da je “samo sačekao svoj red”.

“Što se tiče toga da sa išao preko reda, ne vidim to tako. Nisam ukrao nijednu vakcinu. Bukvalno sam stao u red. Vakcinacija zahtijeva malo rada nogu i to svako može da učini. Obratite pažnju na to gdje su vakcine dostupne, bilo da se radi o ljekaru opšte prakse ili centru za vakcinaciju u Olimpijskom parku u Sidneju. Samo idete tamo i tražite vakcinu. Meni je uspjelo“, rekao je on za news.com.au.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.