Zelenski proglasio „rat u Evropi“ zbog Krima i Donbasa

0

Sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju „rat u Evropi“, rekao je ukrajinski lider Vladimir Zelenski na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije.

„Međunarodni partneri podržavaju Ukrajinu, naš teritorijalni integritet, naš suverenitet. Svima vama sam zahvalan… Kada je aneksiran dio Ukrajine – naše poluostrvo Krim, kada imamo rat na istoku – to i jeste rat u Evropi. Danas je veoma važno da budemo zajedno“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Tokom diskusije, Zelenski je istakao da je „Ukrajina moćna država koja će samo ojačati Evropsku uniju“.

Takođe je spomenuo poginule tokom protesta u Kijevu 2014. godine, rekavši da su oni „borci za nezavisnost“ i povezao je taj događaj sa situacijom u Donbasu.

„Danas se isto to dešava na istoku naše zemlje, gdje ponovo branimo našu nezavisnost“, podvukao je Zelenski.

Ukrajinski lider je učestvovao u diskusiji „Sreća nacije zasniva se na pravičnim zakonima, čija efikasnost zavisi od njihove primjene“, održanoj u Varšavi. Njegovo obraćanje je emitovano na stranici kancelarije predsjednika Ukrajine na Fejsbuku.

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o „ruskoj prijetnji“. Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namjerava da napada bilo koga, a navodnu „agresiju“ NATO koristi kao izgovor za razmještanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.