Zelenski: Bez lažne skromnosti; Ukrajinci su poslali Gagarina u svemir

0

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izrazio je mišljenje da su ukrajinski naučnici odigrali ključnu ulogu u slanju prvog čovjeka u svemir. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova se zapitala: ako je tako, zašto Kijev i dalje ne osvaja svemirska prostranstva.

„Bez lažne skromnosti reći ću da bez Ukrajine on ne bi bio moguć. Ukrajinski konstruktori su odigrali ključnu ulogu u realizaciji sovjetskog svemirskog programa“, rekao je Zelenski, povodom godišnjice prvog leta čovjeka u svemir.

Portparolka ruskog MIP-a je primijetila da ukrajinskim konstruktorima godinama ništa ne smeta da osvajaju svemirska prostranstva.

„Rusija nikada nije dijelila slavu svemirskih pobjeda. Sateliti, rakete i osmjeh Gagarina – sve je to zajedničko i pripada svim 15 republika SSSR: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Bjelorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgiziji, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Ukrajine i Estoniji. Naučnicima, radnicima, učiteljima, ljekarima, vojnicima i svima koji su radili na postizanju ovog nevjerovatnog cilja“, napisala je Zaharova na fejsbuku.

„Šteta što su najsjajnija dostignuća kijevskog režima postali neobuzdani bijes, rusofobija i reinkarnacija nacionalističkih ideologija sa nacističkim simbolima“, zaključila je ona.

U svijetu se 12. aprila obilježava Dan kosmonautike. Ove godine navršava se 60 godina od kada je raketa-nosač „Vostok“ u orbitu lansirala svemirsku letelicu „Vostok 1“ u kojoj se nalazio sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin – prvi čovjek u svemiru. Nakon što je napravio jedan krug oko Zemlje, Gagarin je sleteo u Saratovsku oblast.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.