Zeleni talas sakupio rekordnu količinu staklenog otpada u Podgorici

0

Zeleni talas je, za samo nekoliko mjeseci, u saradnji sa preko 120 ugostiteljskih objekata sa teritorije Podgorice sakupio preko 200 tona staklenog otpada, koji je nakon sakupljanja pripremljen za dalju obradu i reciklažu. Ovaj značajan doprinos ekološkoj svijesti i očuvanju životne sredine ističe važnost zajedničkog napora i dobro organizovanog sistema u borbi protiv rastućeg problema upravljanja otpadom.

Staklo, kao jedan od najreciklabilnijih materijala, igra ključnu ulogu u ovom procesu. Njegova neograničena sposobnost reciklaže omogućava ponovno korišćenje bez gubitka kvaliteta, čime se štedi energija, voda i smanjuje zagađenje vazduha. Uključivanje svih sektora društva, od građana do Vlade, poslovnih subjekata i nevladinih organizacija, ključno je za postizanje efikasnog upravljanja otpadom i očuvanje okoline za buduće generacije. Ovo je prva akcija ovog tipa u Crnoj Gori, što ukazuje na potencijal i interesovanje ugostiteljske zajednice za učešće u ekološki odgovornim inicijativama.

“Cilj ove akcije je da pokaže da svaki pojedinac, kompanija ili institucija ima ulogu u stvaranju održivog okruženja, a njihova zajednička akcija može rezultirati značajnim promjenama. Ova inicijativa je jasan pokazatelj da postoji volja i angažman ugostiteljske zajednice u borbi za očuvanje okoline. Međutim, da bi se problem riješio trajno, neophodno je da se institucije i država aktivno uključe i pruže podršku u implementaciji sistema koji će omogućiti efikasno upravljanje otpadom na nacionalnom nivou”, izjavili su iz Zelenog talasa.

Uprkos svim benefitima, statistika u Crnoj Gori govori da problem upravljanja otpadom nije dovoljno prepoznat. Prema Zakonu o upravljanju otpadom bilo je predviđeno da Crna Gora do 2020. godine reciklira 22% ukupnog komunalnog otpada. Nažalost, statistike iz 2022. godine pokazuju da je reciklirano samo 0,3% ili 1.021 tona od ukupne količine komunalnog otpada. Ovo jasno ukazuje na sistemski problem upravljanja otpadom koji zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje.

Evropske zemlje su već ostvarile značajan napredak u upravljanju otpadom, posebno u rješavanju problema staklenog otpada. Zemlje poput Švedske, Njemačke i Švajcarske uspješno su implementirale sisteme depozita za staklene ambalaže, što je rezultiralo visokim stopama reciklaže i smanjenjem otpada na deponijama.

Zeleni talas poziva sve relevantne aktere, uključujući Vladu Crne Gore, lokalne vlasti, poslovnu zajednicu, kao i građane i građanke, da zajednički djeluju u ostvarivanju ciljeva održivog upravljanja otpadom i stvaranju čistije i zdravije životne sredine za sve građane/ke Crne Gore.

Svi koji su zainteresovani da se pridruže i/ili podrže Zeleni talas mogu pisati na društvenim mrežama Zelenog talasa ili putem mejla [email protected]

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.