Zeković (SDP): Tokom trajanja moratorijuma obustaviti naplatu kamata

0

Socijaldemokratska partija predložiće usvajanje posebnog zakona lex specijalisa kojim bi bilo onemogućeno bankama da građanima i privredi u periodu moratorijuma otplate kredita obračunavaju kamatu.

“Još jednom pozivamo Vladu, kako bi reagovali blagovremeno, da to učini odmah i zaštiti građane i privredu od ovakvog ponašanja banaka. Podsjećamo da je danas i Privredna komora Crne Gore tražila da se ukine obračunavanje kamata tokom moratorijuma.

Namjera banaka koje su prošle godine od ovih građana i privrede zaradile 50 miliona eura da u periodu krize uzmu još 20 miliona eura kamata od onih koji jedva preživlajvaju ili im je u potpunosti zabranjen rad vidimo kao nevjerovatni bezobrazluk. Ovo pokazuje odsustvo ikakve mjere u trci za ekstra profitom, nepostojanje minimuma osjećaja za “muku” u kojoj su se našli klijenti.

Iz Centralne banke još poručuju da je to što će banke obračunati a kasnije naplatiti 20 miliona kamata više nego da je stanje redovno mjera solidarnosti bankarskog sektora sa crnogorskim građanima i privredom u uslovima epidemije korona virusom.

U situaciji kada se guvener Centralne banke ponaša kao portparol komercijalnih banaka obaveza Vlade je da zaštiti građane i privredu. Ukoliko Vlada to ne učini na našu više puta ponovljenu inicijativu, sada i javni poziv Privredne komore Crne Gore poslanici SDP-a će već naredne nedjelje u skupštinsku procedure predati zakon koji onemogućava ovakvo ponašanje, kazao je Bojan Zeković, funkcioner SDP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.