Zdravlje đaka imperativ, o otvaranju škola u dogovoru sa strukom

0

Zdravlje đaka je neprikosnoveni imperativ, a konačan stav o otvaranju škola i vrtića Ministarstvo prosvjete donijeće u koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja, te o narednim koracima blagovremeno informisati javnost, kazali su juče Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić.

Komentarišući navode u pojedinim medijima nakon gostovanja člana Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Martina Ćalasana u Jutarnjem programu da će škole i vrtići svoja vrata otvoriti u ponedjeljak, iz Ministarstva pojašnjavaju da je riječ o pogrešnoj interpretaciji.

“Gostujući na Televiziji Vijesti, član Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan je izrazio nadu da će se škole i vrtići ponovo otvoriti iduće sedmice samo ukoliko dođe do poboljšanja aktuelne epidemiološke situacije i ukoliko to zdravstvene okolnosti dozvole. Ministarstvo je i ranije isticalo značaj povratka djece u škole, jer bi to bilo u najboljem interesu i djece i kvalitetnog obrazovanja, međutim, podrazumijeva se da je zdravlje đaka neprikosnoveni imperativ”, istakli su iz Ministarstva.

Istovremeno, u Jutarnjem programu druge televizije državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Borko Bajić kazao je da je totalno zaključavanje opcija koju zagovaraju Institut za javno zdravlje i resor iz kojeg dolazi, ali da se ta odluka ne može donijeti bez procjene drugih relevantnih institucija, u prvom redu ministarstava ekonomije i finansija.

Istovremeno iznošenje suprotnih stavova dva ministartsva naišlo je juče na reakcije građana, ali i političara.

“Jedan najavljuje popuštanje i otvaranje škola, a drugi totalno zatvaranje. Paralelni svjetovi možda?!’”’Koliko će ići? Nedjelju… Pa opet dvije ne… Ja veće sprdačine u životu vidjela nisam… Retardi jedni ili pustite djecu da idu u školu kako treba… Ili ukinite godinu… Izluđeste više i djecu i roditelje sa vašim glupostima. Žive li Ćalasan i Bajić u istoj državi?”, “Dva jutarnja programa i dva različita mišljenja??”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Povodom oprečnih stavova dva Vladina resora oglasio se juče i član Glavnog odbora Socijaldemokrata Marko Rakočević.

“Čuli smo od sekretara Ministarstva zdravlja da oni i Institut za javno zdravlje zagovaraju totalni lokdaun, dok paralelno gostuje predstavnik Ministarstva prosvjete, koji kaže da se sve škole otvaraju vjerovatno naredne nedjelje zbog “trenda broja oboljelih ovih dana”. Ne znamo na kakve pozitivne trendove misli, a očigledno ne zna ni sekretar Ministarstva zdravlja”, kazao je Rakočević ocijenivši da ovakvi ispadi samo govore o potpunoj nekoordinaciji nadležnih, zatim o mjerama koje se očigledno uopšte ne donose na osnovu preporuka struke, te novom zbunjivanju javnosti lošom javnom komunikacijom.

Dodatno smo, ističe Rakočević, čuli od predstavnika Ministarstva zdravlja da se zdravstvene mjere donose uz isključivi “amin” Ministarstva ekonomije i finansija.

“Da prevedemo, ministri iz sfere ekonomije daju konačnu riječ o javnom zdravlju, umjesto da u njoj samo učestvuju. Sve u svemu, nastavlja se sa starom praksom koj a je Crnu Goru dovela do očajnog epidemiološkog stanja”, zaključio je Rakočević.

Izvor: CdM

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.